Ex-ministrul din Kazahstan a fost condamnat la 24 de ani de închisoare

În după-amiaza zilei de 13 mai 2024, la ora 17:00, în sala de judecată a unui tribunal din orașul Astana, a fost pronunțat verdictul în procesul penal al...

În după-amiaza zilei de 13 mai 2024, la ora 17:00, în sala de judecată a unui tribunal din orașul Astana, a fost pronunțat verdictul în procesul penal al lui Kuandyk Bishimbayev, acuzat de omorul cu cruzime al lui Saltanat Nukenova, și al lui Bakhytzhan Bayzhanov, acuzat de acoperirea acestui act infracțional. Verdictul a fost anunțat după o ședință de judecată între judecător și jurați, care a avut loc în dimineața aceleiași zile.

Judecătoarea Aizhan Kulbayeva l-a condamnat pe Kuandyk Bishimbayev la 24 de ani de închisoare într-o instituție de detenție de maximă securitate. Acesta a primit șapte ani pentru actele de tortură și 20 de ani pentru omor. Pedepsele au fost parțial comasate.

Bakhytzhan Bayzhanov a primit o sentință de 4 ani de închisoare cu executare în regim comun.

Judecătoarea a decis păstrarea discurilor, stick-urilor USB, smartphone-urilor și laptop-urilor cu corespondență și înregistrări video, precum și a altor probe materiale (haine, ceasuri, încălțăminte).

Procesul împotriva lui Kuandyk Bishimbayev, fost ministru al economiei naționale, și a directorului „Gastrocenter” Bakhytzhan Bayzhanov a început la 11 martie 2024. Procesul a avut loc cu implicarea juraților și a fost transmis în direct.

În ultimul său cuvânt, Kuandyk Bishimbayev și-a recunoscut parțial vina în privința cauzării de vătămări corporale grave care au dus, din imprudență, la moartea partenerei sale civile, Saltanat Nukenova. Bakhytzhan Bayzhanov nu și-a recunoscut vina în acoperirea unei infracțiuni grave.

In this article