Gazprom raportează pierderi masive: Tentativa de „înghețare” a Europei îi afectează grav

La sfârșitul anului 2023, gigantul Gazprom, care operează cele mai mari rezerve de gaze de pe planetă, a înregistrat o pierdere uriaşă în activitățile sale de bază, după...

La sfârșitul anului 2023, gigantul Gazprom, care operează cele mai mari rezerve de gaze de pe planetă, a înregistrat o pierdere uriaşă în activitățile sale de bază, după cum rezultă din rapoartele financiare.

Gazprom a pierdut 291 de miliarde de ruble în anul 2023 din producția și vânzările de gaze, adică
a suferit o pierdere de 5,6 miliarde de ruble în medie în fiecare săptămână.

Astfel, încercarea eșuată de a „îngheța” Europa, pentru a convinge Occidentul să facă concesii Ucrainei, continuă să ruineze Gazprom.
În mod oficial, compania a raportat un profit net anual de 695,6 miliarde de ruble, dar este pe deplin asigurat prin primirea de dividende din participarea la alte companii, notează Serghei Aleksashenko, fostul vicepreședinte al Băncii Centrale a Federației Ruse, iar acum membru senior la Instituția Brookings.

Circa 895,2 miliarde de ruble profit iau adus Gazprom-ului acțiunile deţinute la Gazprombank, grupul de asigurări SOGAZ, Novatek și Gazprom Neft, ale căror profituri au fost folosite pentru a „petici” bugetul monopolului gazelor. Potrivit rapoartelor, în ultimul an, veniturile Gazprom au scăzut cu o treime, profitul operațional a scăzut cu 80%, iar fluxul net de numerar – diferența dintre intrările în conturi și ieșirile – s-a ridicat la doar 55,9 miliarde de ruble.

Drept urmare, Gazprom nu a reușit să restabilească în mod semnificativ „perna de numerar”: în 2022 s-a micșorat de 6 ori, de la 1,473 trilioane la 247 miliarde de ruble, iar în 2023 a crescut cu
modestul volum de 74 de miliarde ruble. Întrerupând gazul către majoritatea țărilor europene, Gazprom și-a pierdut cea mai mare piață de vânzare, cu care construia conexiuni de zeci de ani. Anul trecut, exporturile sale s-au ridicat la
doar 69 de miliarde de metri cubi, cel mai mic din 1985. Față de 2022 (100,9 miliarde de metri cubi), care era considerat cel mai rău an pentru companie din întreaga sa istorie, volumul de gaz pompat în străinătate a scăzut cu încă o treime. Și, în
comparație cu nivelurile de dinainte de război (185 de miliarde de metri cubi în 2021), exporturile Gazprom s-au prăbușit de trei ori.

Livrările către Europa au scăzut la 28 de miliarde de metri cubi, care este nivelul din a doua jumătate a anilor 1970. Producția Gazprom s-a ridicat la doar 404 miliarde de metri cubi și s-a dovedit a fi minimă în cei 34 de ani de existență a companiei. Față de 1990, când Ministerul Industriei Gazelor din URSS a fost transformat într-o corporație de stat a gazelor, Gazprom a pierdut o treime din producție, adică aproape 200 de miliarde de metri cubi.

sursa

In this article