Israelul va înarma civilii pentru a face față unor situații de urgență sau atacuri

Poliţia israeliană a anunţat luni că va începe înarmarea civililor pentru a riposta în cazul unui atac sau a unei situaţii de criză. Şeful poliţiei Kobi Shabtai şi...

Poliţia israeliană a anunţat luni că va începe înarmarea civililor pentru a riposta în cazul unui atac sau a unei situaţii de criză. Şeful poliţiei Kobi Shabtai şi ministrul Securităţii Naţionale Itamar Ben Gvir „au decis să extindă unităţile de intervenţie de urgenţă care acționează sub comanda poliţiei în toate oraşele”, se arată într-un comunicat de presă comun. Această acțiune nu este o noutate în peisajul de securitate israelian, localităţile de la graniţele țării având de mulţi ani astfel de unităţi, formate din veterani de armată care primesc arme, sunt pregătiți şi acţionează în caz de atacuri sau situaţii de urgenţă în coordonare cu armata sau poliţia.

CCele „347 de unităţi noi” vor fi formate din „13.200 de civili voluntari în rândurile poliţiei, care vor fi înrolaţi şi vor primi puşti şi echipamente de protecţie”, transmite Agerpres.

Israelul este în război de când Hamas a lansat un atac fără precedent pe 7 octombrie împotriva oraşelor israeliene din apropierea graniţei cu Fâşia Gaza, controlată de mişcarea islamistă palestiniană.

Atacul şi luptele care au urmat s-au soldat cu peste 1.400 de morţi în Israel, în principal civili.

Israelul a promis că va distruge Hamas şi a răspuns printr-o campanie intensivă de bombardamente asupra Fâşiei Gaza, care a ucis aproximativ 2.750 de persoane, potrivit autorităţilor locale.

În zilele de după atac, poliţia israeliană a achiziţionat peste 6.000 de puşti pentru 566 de noi unităţi de intervenţie civilă pe care le-a creat în „oraşele de graniţă, oraşele mari şi oraşele mixte (arabe şi evrei)”, se mai arată în comunicat.

Pe lângă noile unităţi, biroul ministrului Ben Gvir lucrează la relaxarea criteriilor de obţinere a permiselor de armă, astfel încât persoanele cu pregătire militară de bază, care locuiesc sau lucrează în zone de conflict, să poată purta armă.

O sesiune parlamentară organizată duminică seara, care a aprobat aceste noi linii directoare, a dezvăluit că, din 7 octombrie, aproximativ 41.000 de israelieni au solicitat permise pentru arme de foc, comparativ cu 38.000 în fiecare an.

„Masacrul din sudul (Israelului) arată cât de importante sunt unităţile de urgenţă: au salvat comunităţi întregi”, a afirmat Ben Gvir în comunicat.

In this article