Multimedia este o industrie în continuă creștere care folosește diferite medii, cum ar fi fotografii, videoclipuri, design web sau animație, pentru a crea conținut captivant și informativ pentru public.
Producătorii multimedia sunt cei care își pun amprenta în fiecare dintre cele trei faze ale procesului de producție: preproducție, producție și postproducție. Ceea ce face această industrie este faptul că oferă o varietate de oportunități pentru profesioniștii pasionați de conținutul video și creativitate. Aici, aceștia sunt strâns legați de jurnalism și producția de film și pot lucra în companii creative, publicitate, producție, televiziune sau online.
Salariile în această industrie încep de la 10 mii de lei și mai mult, iar pozițiile sunt de-a dreptul fascinante: producător TV, seriale, film documentar, regizor de sunet, designer.
Pentru cei care își doresc să devină profesioniști în domeniul multimedia, există programe de licență specializate care vă pot oferi toate cunoștințele necesare. De exemplu, producția multimedia este o specializare nouă la ciclul de licență, oferită de Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova. Acest program îi va pregăti pe studenți să creeze produse creative în medii digitale, cum ar fi filme documentare, animații, jocuri video și interfețe de aplicații. Oportunitățile sunt nenumărate în această industrie, în continuă evoluție, așa că nu rata șansa de a-ți urma pasiunea!
„Producția Multimedia este o specialitate foarte diversă, care combină imaginea, textul și sunetul pentru crearea unui conținut. Pentru mine Profesiile Viitorului reprezintă o adevărată revoluție a învățământului. Suntem norocoși să avem ocazia de a învăța această specialitate la noi acasă, fără a fi nevoiți să plecăm. Am avut parte de o experiență bogată în filmări și am realizat propriul scurt metraj. Mă simt împlinită că, în sfârșit, m-am regăsit în această specialitate”, a menționat Diana Berzan, studentă Producție Multimedia, USM.
https://www.youtube.com/watch?v=ZZrcaUGPSZ8&list=PL0PDg5VWNc2HYJ456LNmbX7wcg5T7sU5F
Cursurile sunt dezvoltate sau validate cu casele media locale, iar partea practică este predată de către mentori din companii private în laboratoare specializate la Mediacor și Artcor. Studenții au ocazia să învețe instrumentele utilizate în multimedia, cum ar fi Adobe, Dolby Atmos și Figma, și să participe la stagii de practică în companii începând cu semestrul II.
Programul de licență în producția multimedia oferă, de asemenea, burse private pentru cei mai buni cinci studenți, precum și competiții și evenimente internaționale, cum ar fi hackathons și incubatoare de afaceri, cu invitați internaționali, precum Sony și Crunchyroll. Așadar, oferă oportunitatea de a dezvolta abilitățile într-un mediu competitiv și de conectare cu profesioniști din industrie din întreaga lume.
Cele mai prolifice subsectoare ale industriilor creative, precum producția de conținut video/audio, jocurile și artele interactive, cinematografia și serviciile de design, se dezvoltă în Republica Moldova inclusiv cu investiții străine, precum Crunchyroll (deținut de Sony Group), Ringtail (Estonia), ș.a. Aceste companii anunță despre o acută lipsă de forță de muncă, cu aptitudini, abilități și cunoștințe pentru aceste domenii noi pentru țara noastră. Conform estimărilor Asociației Companiilor de Creație din Moldova (COR), cererea pentru noile domenii de calificare necesare industriei creative ar fi de cel puțin 300 de persoane pe an.
Programul „Profesiile Viitorului” este implementat de UTM, USM, UPSC, AMTAP și Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR), sub egida Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Culturii, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, care promovează o economie digitală, creativă și circulară și contribuie la creșterea competitivității industriilor cheie din Moldova.