China, Uzbekistanul și Kârgâzstan intenționează să construiască un coridor feroviar pe ruta China-Europa, ocolind teritoriul Rusiei. Un astfel de document tripartit a fost semnat la summitul „Asia Centrală – China”, transmite Radio Svoboda.
Primele acorduri privind construcția acestei linii de cale ferată au fost semnate în septembrie 2022 în Uzbekistan în cadrul summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai. Noul document a subliniat pașii suplimentari pentru implementarea proiectului, adică dezvoltarea proiectului, mecanismele de finanțare etc.
Este planificat ca noua linie de cale ferată să înceapă la pasul Torugart – la granița dintre Kârgâzstan și China, unde există deja o linie de cale ferată funcțională. În continuare, autostrada va merge spre Uzbekistan, unde va face legătura cu o altă ramură deja existentă a căilor ferate uzbece.
Una peste alta, noua autostradă va trece prin zone muntoase greu de construit, ceea ce va necesita realizarea a aproximativ o sută de tuneluri.
Liderul chinez Xi Jinping a lansat, la finele săptămânii trecute, un apel către ţara sa şi Asia Centrală să exploateze pe deplin oportunităţile de cooperare în domeniul economic, în cadrul unui plan ambiţios de dezvoltare a regiunii.
„În primul rând, trebuie să consolidăm construcţia instituţională. Am înfiinţat mecanisme de întâlnire în domeniul afacerilor externe, economie, comerţ şi vamă, precum şi un consiliu de afaceri. China a propus, de asemenea, instituirea unor mecanisme de întâlnire şi dialog în domeniul industriei şi investiţiilor, agriculturii, transporturilor, răspunsului în situaţii de urgenţă, educaţiei şi partidelor politice, care vor fi platforme pentru o cooperare reciproc avantajoasă între ţările noastre”, a declarat liderul chinez, potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing.
„Trebuie să extindem legăturile economice şi comerciale. China va lua mai multe măsuri de facilitare a comerţului, va moderniza tratatele bilaterale de investiţii şi va deschide «căile verzi» pentru vămuirea simplificată a produselor agricole şi secundare în toate porturile de frontieră dintre China şi ţările din Asia Centrală. (…) Trebuie, de asemenea, să aprofundăm conectivitatea. China se va strădui să crească volumul transportului transfrontalier de mărfuri, să sprijine dezvoltarea coridorului de transport internaţional transcaspic, să sporească capacitatea de trafic a autostrăzii China- Kârgâzstan-Uzbekistan şi a autostrăzii China-Tadjikistan-Uzbekistan şi va merge mai departe cu consultările privind calea ferată China- Kârgâzstan-Uzbekistan. China va încerca să modernizeze porturile de frontieră existente într-un ritm mai rapid. (…) Trebuie să extindem cooperarea energetică. Dorim să propunem un parteneriat de dezvoltare energetică China-Asia Centrală. Ar trebui să grăbim construcţia liniei D a gazoductului China-Asia Centrală, să extindem comerţul cu petrol şi gaze, să urmărim cooperarea în lanţurile industriale energetice şi să consolidăm colaborarea în domeniul energiei noi şi al utilizării paşnice a energiei nucleare”, a subliniat președintele Chinei.