Președinta Maia Sandu a declarat că lupta cu propaganda rusă din Găgăuzia este una de durată, deoarece majoritatea oamenilor din autonomiei nu cunosc limba română având acces preponderent la surse media din Federație Rusă.
În acest sens, șefa statului a remarcat că o soluție pentru contracararea propagendei ruse sunt investițiile în studierea limbii române, transmite breakingnews.md, cu referire la NewsMaker.
Totodată, Sandu a precizat că instituțiile centrale trebuie să identifice metode prin care să oblige autoritățile din autonomie să respecte legea care prevede interzice televiziunile de propagandă.
Șefa statului a menționat că propaganda rusă nu poate fi eliminată rapid, deoarece ea este prezentă de mulți ani în Găgăuzia, iar lupta contra acesteia este îngreunată și de faptul că o mare parte din localnici nu cunosc limba română.
Vorbind despre soluției care trebuie implimentate pentru contracararea propagandei ruse, președinta a menționat investițiile în studierea limbii române. Aici, Maia Sandu a remarcat faptul că Ministerul a dat Programului național de studiere a limbii române, care presupune cursuri gratuite pentru toți doritorii. Șefa statului și-a exprimat speranța că în timp acest program va facilita accesul găgăuzilor la surse media alternative.
„Acolo (în Găgăuzia – n. r.) trebuie să intervenim și pe modul cum se aplică legea, pentru că legea care interzice anumite televiziuni de propagandă, care sunt periculoase pentru Republica Moldova, nu este implimentată pe deplin în autonomia Găgăuză. Pentru că autoritățile de acolo se opun în fel și chip și, evident, în cazul ăsta instituțiile noatre trebuie să caute metode prin care să impună legea, deoarece legea este una pentru toți și nu putem să o aplicăm selectiv”, a menționat președinta, la emisiunea Internetu’ Grăiește.
Amintim că, pe 5 mai, Ministerul Educației și Cercetării a dat startul înscrierii la programul național privind învățarea limbii române. Acesta este destinat inclusiv adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero. Cursurile sunt gratuite, cheltuielile fiind acoperite din bugetul de stat.