În calitate de moderator al unei emisiuni m-am ales recent cu o amendă pentru că n-am curmat acuzațiile unui lider al opoziției aflat peste hotare la adresa conducerii țării. Faptul în sine mă afectează puțin – amenzile sînt plătite de posturile tv și nu de moderatori.
În plus, sînt un om care își păzește cu sfințenie propriul confort lăuntric. Din această cauză nu am putut să mă înduplec să urmăresc cap coadă ședința Consiliului Audiovizualuli deși juristul nostru, plictisit și el de deliberările kaghebiste de acolo, mi-a solicitat acest lucru pentru a mă edifica asupra tonalității, mult prea pasionale, a dsicuției.
Decît să urmăresc discursurile inchizitoriale de la ședința CA ale unor tineri școleri în ale dictaturii am preferat să citesc rezumatul dat de Mediacritica, un portal care deservește foarte necritic actuala guvernare și papă metodic granturi străine făcînd din noapte zi, și a-l zilei ochi închid(e), vorba poetului. Astfel am făcut economie de efort și am evitat să mă expun unei revărsări de zoi deghizată în formalismul procedural al unei instituții total aservite politic.
În replică pot să spun doar că invitatul emisiunii mele a povestit foarte multe lucruri interesante despre actuala guvernare a căror slujbași servili și devotați sînt actualii membri ai CA. Pretenția acestor cenzori față de moderator de a soma intervievatul să probeze informațiile pe parcursul emisiunii ar fi putut fi luate în serios doar dacă am fi avut o justiție corectă în țară și instituții democratice. Din păcate nu le avem ceea ce mă obligă să amintesc următoarele
- Nici o acuzație lansată public la adresa guvernării n-a fost niciodată examinată de procuratură deși au existat multiple indicii că ele sînt corecte. De pildă, alegerea în veceu a șefei Procuraturii Anticorupție Dragalin sau aranjamentele politice în legătură cu arestarea Procurorului General Stoianoglo. Din contră, procurorii puterii spun că nu este comme il faut să te sesisezi în urma unor asemenea incriminări. În sens invers, liderii opoziției sînt persecutați o perioadă îndelungată de timp de justiția moldovenească fără a se demonstra vinovăția lor.
- La posturile tv afiliate guvernării, politicienii PAS și comentatorii înrolați de acest partid acuză nestingherit și neîntemeiat liderii opoziției (Șor, Plahotniuc, Dodon, Tauber, etc) de tot felul de crime, numindu-i ”criminali”, ”hoți”, ”grup criminal organizat”, etc și invocînd tot felul de fărădelegi neprobate, fără ca moderatorii acestor tv să intervină și fără ca CA-ul ”hipervigilent” să îndrăznească cumva să oprească acest desfrîu de acuzații nefondate. De dragul adevărului, amintim că în perioada guvernării ”oligarhice” 2016-2019 acuzațiile zilnice aduse de fosta opoziție la diverse posturi TV nu erau sancționate de fostul CA care manifesta o toleranță aproape exemplară de care actualul CA ”dresat” nu dă dovadă.
- Prin politicile barbare promovate de actuala guvernare și monitorizările cu iz politic ale CA s-a creat un dezechilibru grav în spațiul public care se exprimă prin monopolizarea totală pe TV a circuitelor informaționale de actuala guvernare care trimite în clandestinitate discursul opoziției (arestarea liderilor, retragerea licențelor posturilor tv, controlul internetului, monitorizări selective) și acordă permisivitate deplină discursului puterii care nu întîmpină nici o opreliște.
În aceste condiții, îmi este absolut imposibil să respect ”regulile de joc” stabilite de un CA care a deraiat în totalitate de la principiile democratice. A juca potrivit normelor CA înseamnă să fii colaboraționist al unui regim care și-a pierdut orice legitimitate.
Sînt bucuros că am scăpat de controlul lui Vițu și facem acum emisiuni doar pe net chiar dacă inevitabil suporți pierderi de audiență. În același timp, aștept cu nerăbdare aplicarea noii inițiative a ”scumpei noastre guvernări”- crearea unei instituții noi care are drept scop controlul internetului. Sînt sigur că ea va avea un singur obiectiv – să stingă definitiv lumina în mass media moldovenească.
Autor: Cornel Ciurea