De ce pleacă tinerii din țară și cum îi putem întoarce?! Strategia care vrea să-i motiveze pe viitorii specialiști să rămână acasă

Printre motivele cele mai frecvente pentru care tinerii din capitală aleg să plece peste hotare se numără lipsa studiilor superioare de calitate, a activităților culturale și de odihnă,...

Printre motivele cele mai frecvente pentru care tinerii din capitală aleg să plece peste hotare se numără lipsa studiilor superioare de calitate, a activităților culturale și de odihnă, dar și lipsa distracțiilor. De asemenea, mulți dintre aceștia nu văd oportunități de dezvoltare profesională la Chișinău și creștere în carieră. Sunt câteva dintre concluziile unui sondaj efectuat de reprezentanții Primăriei și autorii Strategiei de dezvoltare socio-economică și spațială durabilă a municipiului Chișinău pe un eșantion de peste 1000 de persoane. Scopul cercetării a fost stabilirea necesităților cheie ale locuitorilor și motivele eventualei lor emigrări în căutarea unei vieți mai bune. Aceste date permit elaborarea unei Strategii cu acțiuni pe termen lung, spun experții.

Chestionarul a arătat că locuitorilor capitalei de vârstă medie le lipsesc serviciile medicale de calitate și accesibilitatea la diverse servicii sociale, dar și posibilitatea de a achiziționa o locuință. În timp ce vârstnicii spun că și-ar dori să poată urma cursuri de calificare ca să reușească să se angajeze în câmpul muncii, întrucât pensiile sunt prea mici.

Rezultatele chestionarului, dar și o analiză amplă a tuturor structurilor municipiului, au stat la baza elaborării Strategiei. Potrivit autorilor, pentru o dezvoltare socio-economică complexă și pe termen lung a municipiului, este necesară dezvoltarea unui grup de sectoare cheie: agricultura, industria alimentară, comerțul electronic, sectorul IT, electronica și nanotehnologia, dar și turismul. La rândul lor, acestea vor impulsiona dezvoltarea sectoarelor conexe, precum – logistica, comerțul, educația, sectorul imobiliar, construcțiile etc.

În urma efectuării unei analize socio-economice a municipiului Chișinău, elaboratorii au identificat trei provocări cheie:

  1. Lipsa forţei de muncă calificate, din cauza emigrării și a îmbătrânirii populației;
  2. Dezvoltarea scăzută a serviciilor și infrastructurii sociale care duce la emigrarea populației;
  3. Dezvoltarea insuficientă a infrastructurii de bază care împiedică dezvoltarea sectoarelor economiei.

Pentru a soluționa aceste probleme, autorii propun șase direcții de dezvoltare paralele:

  1. Elaborarea programelor de stat pentru formarea specialiştilor IT
  2. Atragerea mai multor angajatori internaționali
  3. Programe de amenajare și dezvoltare a spațiilor publice
  4. Programe de dezvoltare a instituțiilor sociale, deschiderea mai multor „ghișee unice”
  5. Dezvoltarea infrastructurii de bază pentru funcționarea mediului de afaceri
  6. Îmbunătățirea atractivității turistice a municipiului

Țara noastră are unele avantaje precum resursele disponibile (de exemplu, Internet rapid și accesibil), forță de muncă ieftină și reglementări favorabile în unele sectoare, cum este cel IT, pentru care există un regim fiscal preferențial. De condiții preferențiale se mai bucură Zonele Economice Libere (ZEL-urile) și parcurile industriale, rezidenții cărora beneficiază de anumite privilegii, cum ar fi anularea TVA-ului și a taxelor vamale. Acestea sunt favorabile pentru dezvoltarea industriilor electronică și nanotehnologii.

SECTORUL IT

În ultimii cinci ani, datorită creării Moldova IT Park, a început dezvoltarea sectorului IT, care are în prezent 1219 rezidenți activi din 39 de țări, cu un total de peste 15.200 de angajați. Doar pentru anul curent se prognozează că aceste companii vor genera venituri totale de peste 7,6 miliarde de lei, dintre care aproximativ jumătate de miliard va ajunge în buget din impozite.

Este important de menționat că salariul mediu variază de la o companie la alta și este între 20 și 50 de mii de lei.

Unul dintre principalele avantaje competitive ale sectorului IT din Chișinău sunt condițiile atractive pentru crearea unei afaceri, costurile operaționale și salariile relativ mici. Clusterul oferă un sistem de impozitare simplificat pentru rezidenți – a fost introdus un impozit unic de 7% din venituri.

Cu toate acestea, dezvoltarea sectorului IT la Chișinău se produce lent din cauza lipsei de specialişti calificaţi. Asta pentru că în țară avem un nivel scăzut de învăţământ superior în acest domeniu, dar şi puține programe de calificare.

Astfel, pentru a impulsiona domeniul să crească și pentru a atrage angajatori străini, autorii Strategiei propun introducerea unui program de stat de formare a specialiștilor IT, care va include cercuri și cursuri pentru copii de vârstă școlară, programe de învățământ superior și cursuri de profil pentru specialiști. Principalii participanți la implementarea programului sunt Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și rezidenții actuali ai Moldova IT Park, care vor elabora împreună programe educaționale, vor forma specialiști profesori și vor identifica spații pentru procesul educațional. Implementarea unui astfel de program va produce o serie de efecte socio-economice pozitive asupra Chișinăului: creșterea forței de muncă calificate, creșterea veniturilor cetățenilor, aflux de investiții străine și creșterea cererii interne.

In this article