EDITORIAL // Amurgul copiilor teribili ai politicii moldovenești

Gestul președintelui Comisie pentrui securitate națională, Lilian Carp, de a se înscrie în USR-ul românesc,deputatul fiind în același timp și vicepreședinte PAS ne spune multe despre năravurile politicienilor...

Gestul președintelui Comisie pentrui securitate națională, Lilian Carp, de a se înscrie în USR-ul românesc,deputatul fiind în același timp și vicepreședinte PAS ne spune multe despre năravurile politicienilor moldoveni aflați la guvernare. O persoană cu acces la secretul de stat nu se sinchisește într-o situație de criză să treacă cu tot cu bagaje într-o ambarcațiune politică a unui stat străin pe motiv că legislația nu-i interzice acest fapt.

Această piruetă politică relevă și disperarea unui carierist notoriu, și starea de dezorientare în grupul guvernanților, intuiția unei iminente prăbușiri, dar și lipsa de scrupule în alegerea mijloacelor politice. Toate aceste zbuciumări meschine sînt camuflate sub masca unui fals patriotism pro românesc pe care Lilian Carp și alții îl scot oportunist din cutia cu mulaje false de fiecare dată cînd ceva merge prost sau, mai pe moldovenește, cînd începe ”să ardă curu”.

Situația, probabil, poate fi extrapolată prin cuprinderea tuturor membrilor PAS. Scurgerile de informație despre Litvinenco, Alaiba, Pistrinciuc, Recean și Revenco, operate de forțe neidentificate încă, au arătat fața reală a puterii actuale – de o monstruozitate caricaturală și burlescă-   care ne amintește de personajele nemuritoare ale pieselor lui Caragiale de tipul lui Agamniță Dandanache „mai prost decât Farfuridi și mai canalie decât Cațavencu”.

Și societatea civilă, această coloană a cincea a regimului Maiei Sandu, începe să atingă un grad ultim de descompunere morală, intrînd într-o stare de putrefacție abjectă, provocatoare de spasme intestinale. Recent, am avut indispoziția s-o urmărim pe Ecaterina Mardarovici, o militantă dezmățată a unor cauze fără viitor pentru țara noastră, care susținea morțiș că scurgerile de informație nu trebuie să fie nici măcar citite pe motiv de încurajare a metodelor frauduloase de obținere a informației. În același timp, doamna de la Clubul politic al femeilor a uitat să dea o notă negativă inițiativei PAS de a oferi mandat de securitate SIS-ului care ar permite urmărirea neîngrădită a persoanelor.

Gurile rele vorbesc despre o confruntare nemiloasă în interiorul PAS între diverse clanuri și bisericuți politice. Spînu, Recean și Litvinenco dețin cap de afiș în aceste bătălii intestine pe care, se pare, nici Maia Sandu nu le mai poate stăpîni. În aceste condiții, PAS se transformă treptat într-un vulcan aflat în erupție pe care dansează cîțiva nebuni care cred că se vor salva prin a-i arunca pe ceilalți peste bord. Fiecare lider de gașcă încearcă să se asigure că controlează un număr cît mai mare de deputați din parlament pentru a deveni indispensabili prin a-și garanta o capacitate de șantaj suficientă pentru a-i teroriza pe ceilalți.

Această luptă a tuturor împotriva tuturor pe un fundal crepuscular al unei decăderi morale accentuate garantează un sfîrșit jalnic pentru actualii deținători ai puterii. Hărmălaia încinsă de ei nu are cum să se încheie pozitiv – la un moment dat șandramaua asta politică se va rupe iar Moldova va scăpa de acești  ”Enfant terrible” ai politicii moldovenești.

Autor: Cornel Ciurea

In this article