Tedor Cârnaț, expert în drept: Președinția trebuie să suspende actul prin care a fost demis din funcție Eduard Harunjen

Procuratura Generală pare să fi intrat în colaps. Asta reiese dintr-un comunicat difuzat astăzi de fostul procuror general Eduard Harunjen. El a explicat că a contestat decretul președintelui...

Procuratura Generală pare să fi intrat în colaps. Asta reiese dintr-un comunicat difuzat astăzi de fostul procuror general Eduard Harunjen. El a explicat că a contestat decretul președintelui Maia Sandu, din 11 iulie 2019, prin care a fost demis, iar asta înseamnă că ocuparea de către Ion Munteanu a funcției de procuror general interimar devine neîntemeiată și orice act semnat de acesta este pasibil de nulitate juridică.

Potrivit expertului în drept constituțional, Teodor Cîrnaț, în conformitate cu articolele 171 și 172 din Codul administrativ, dacă s-a constatat actul administrativ individual defavorabil, atunci actul dat va fi suspendat de către autoritatea care l-a emis sau de către instanța de judecată.

„În conformitate cu legea, este destul doar să contești actul administrativ și atunci urmează ca acest act să fie suspendat și suspendarea este obligatorie, când avem dovada că acest act administrativ a fost emis cu încălcarea legislației vădit ilegale sau avem situația când acest act dacă nu va fi suspendat va produce niște efecte ireparabile în utma executării lui. De aceea, atunci când s-a depus cererea prealabilă, Președinția trebuie să suspende actul prin care a fost demis din funcție Eduard Harunjen”, a explicat Teodor Cîrnaț pentru postul TV6.

Eduard Harunjen a fost procuror general în perioada când Maia Sandu a preluat postul de președinte al țării. La scurt timp, el a demisionat, fără a-și explica decizia.

Până la moment, nici Procurorul General Interimar, Ion Muntean, nici președintele țării Maia Sandu nu au comentat aceste declarații.

In this article