Potrivit unei declarații semnate de 11 asociații din domeniul businessului, plafonarea taxelor locale inclusă în Politica fiscală și vamală pentru anul viitor are drept scop asigurarea previzibilității și predictibilității activității de întreprinzător.
Autonomia locală este unul din principiile de bază ale administrației publice locale, fiind garantată atât de legislația națională, cât și de cea internațională. Totuși, susține mediul de afaceri, aceasta nu restricționează stabilirea prin lege a unor limite maxime pentru cotele taxelor locale. Atât Constituția Republicii Moldova, cât și Carta Europeană a Autonomiei Locale, prevăd stabilirea cotelor taxelor locale de către autoritățile APL în limitele legii.
În același timp, întreprinzătorii consideră necesară micșorarea plafoanelor pentru unele taxe locale. În opinia acestora, la stabilirea taxelor locale urmează a se lua în considerare o metodologie sau un șir criterii clar definite, care vor proteja atât autoritățile publice locale, cât și agenții economici și vor permite determinarea cu maximă obiectivitate a taxelor locale.
De asemenea, mediul de afaceri susține inițiativa de a plafona taxele locale pentru 3 ani, cu indexarea acestora anual în baza indicilor inflației, stabilite de organele competente, alte temeiuri de majorare fiind excluse.
Agenții economici remarcă că toate aspectele indicate în declarație, inclusiv criza economică provocată de pandemie impun condiții drastice de activitate pentru mediul de afaceri. În aceste împrejurări, orice taxă stabilită arbitrar și fără rațiune economică și juridică va destabiliza situația economică și va duce la imposibilitatea achitării în general a taxelor, sau, și mai grav, sistarea activității agenților economici.
Comunitatea de afaceri semnatară solicită instituirea unui echilibru între interesul public (perceperea taxelor) și cel privat (desfășurarea activităților aducătoare de profit) în condiții ajustate cât mai bine la situația actuală pentru a asigura activitatea ambilor parteneri.