DOC // FALSURI la care recurg miniștrii Maiei Sandu în perioada electorală. Sunt vizați veteranii

Într-o postare pe Facebook, Ala Nemerenco, ex-ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, minte atunci când spune că fostul Guvern ACUM/Maia Sandu a majorat indemnizația veteranilor care au...

Într-o postare pe Facebook, Ala Nemerenco, ex-ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, minte atunci când spune că fostul Guvern ACUM/Maia Sandu a majorat indemnizația veteranilor care au luptat pentru apărarea integrității teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova, precum și în Afghanistan, informează Telegraph.md

Potrivit lui Nemerenco, Guvernul Chicu a ”împușcat” cu mai multe proiecte de legi chiar din primele zile după investire, însă aceste inițiative ar fi fost ”munca echipei Guvernului Sandu”.

Printre inițiativele fostului Guvern ACUM, scrie Nemerenco, ar fi și majorarea indemnizației pentru veteranii care au luptat în 1992, în Afghanistan, dar și în alte state ex-sovietice.

După această afirmație, echipa Telegraph.md și-a propus să verifice minciuna debitată de Nemerenco:

1) Inițiativa legislativă nr.98 din 03 iulie 2019

La începutul lunii iulie 2019, deputații Braşovschi Gheorghe, Vremea Igor, Nichiforciuc Eugeniu și Jizdan Alexandru au înregistrat inițiativa nr.98/03.07.2019 pentru modificarea Legii nr.121 din 03.05.2001 cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație (art.2, alin (1)), fiind înaintată propunerea de majorare a indemnizației de la pct.7) și 8).

Procedural, inițiativa a fost trimisă spre examinare la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, condus atunci de către Ala Nemerenco.

În urma examinării, Nemerenco a expediat Cancelariei de Stat și Maiei Sandu scrisoarea nr.15/4597 din 07.08.2019 (vezi mai jos), prin care a informat că inițiativa democraților nu poate fi susținută, fiind emis un aviz negativ.

”În același timp, propunerea înaintată va atrage după sine alocarea suplimentară de mijloace financiare din bugetul de stat, costul căreia se estimează anual la circa 130 mil. de lei. În contextul celor expuse, precum și luând în considerare că, bugetul de strat nu dispune de spațiu fiscal disponibil, proiectul legii în cauză nu poate fi susținut”, a scris Ala Nemerenco în avizul negativ.

2) Reexaminarea inițiativei legislative nr.98 din 03 iulie 2019

După plecarea Guvernului Maia Sandu, inițiativa legislativă nr.98/2019 a fost reexaminat în cadrul ședinței Guvernului Chicu din 27 noiembrie 2019, acesta fiind însoțit deja de avizul pozitiv din partea Vioricăi Dumbrăveanu, noul ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (vezi mai jos).

”Ținând cont de angajamentele sociale asumate de Guvern, se propune majorarea etapizată a alocațiilor lunare de stat pentru categoriile de persoane specificate la art.2 alin.(1) pct.7) și 8) din Legea 121/2001 cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație. Având în vedere cele expuse, în proiectul bugetului de stat pentru anul 2020 au fost planificate mijloace financiare în volum de 64,3 mln. lei, astfel încât la prima etapă alocațiile lunare de stat pentru categoriile menționate vor fi majorate de la 100 de lei la 300 de lei”, a scris Dumbrăveanu în avizul pozitiv.

3) Adoptarea proiectului de lege nr.98 din 03 iulie 2019

După avizul pozitiv din partea Vioricăi Dumbrăveanu și de la Guvernul Chicu, Parlamentul condus de Zinaida Greceanîi a votat adoptarea proiectului de lege, acesta fiind promulgat de către președintele Igor Dodon prin decretul din 20 decembrie 2019.

Aviz negativ din partea A. … by Telegraph Moldova

Aviz pozitiv Dumbrăveanu by Telegraph Moldova

In this article