Directorul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, Ludmila Bârcă, susține că pandemia COVID-19 a schimbat mult viața angajaților din sistemul de sănătate. În același timp, doctorul în medicină afirmă că este frapat de solidaritatea și receptivitatea de care au dat dovadă în timpul pandemiei întreg personalul medical din țară și viitorii medici de la Universitatea ”Nicolae Testemițanu”.
În cadrul emisiunii ”Acces direct” de la NTV-Moldova, medicul a povestit despre cum e să fii în prima linie de luptă cu COVID-19, despre separarea de familie în timpul pandemiei, despre grija față de personalul angajat în tratarea infectaților, dar și despre solidaritatea nemaipomenită manifestată de tinerii pediatri care au decis să dea gratuit o mână de ajutor medicilor din instituție.
Directorul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii a declarat că ziua de lucru acum începe cu transmiterea, la ora 06:00, a datelor operative către Punctul Național Focal, care conțin informații despre numărul bolnavilor COVID-19, vârstă și gravitatea evoluției bolii.
Ludmila Bârcă a declarat că, de la începutul pandemiei, niciun doctor din spital nu a spus că vrea să plece. Managerul afirmă că acum accentul pe care îl pune este ca personalul medical să nu se infecteze. Regulile păstrate cu strictețe dau rezultate, în spital nu este niciun angajat infectat.
”Mi-am luat un angajament ca și manager și le-am spus că, chiar dacă se întâmplă că unul din lucrătorii noștri se va infecta și va avea o formă ușoară, vom face tot posibilul ca voi să fiți tratați la noi. Noi pe ai noștri nicăieri nu îi vom da și să știți că a apărut mai multă încredere”, a declarat medicul.
Directorul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii susține că pandemia a schimbat modul de viață nu doar a celor care stau în autoizolare, dar și a medicilor.
”COVID-ul ne-a schimbat viața tuturor, nu doar a celor care stau în izolare, ci și nouă, medicilor. Pe noi ne-a lipsit mult din comunicarea cu cei dragi”, a spus profesorul universitar.
Ludmila Bârcă susține că a rămas plăcut uimită și de reacția medicilor pediatri rezidenți care au decis să facă voluntariat în spital și să ajute medicii în tratarea copiilor COVID-19.
”Avem un grup de rezidenți pediatri care au putut foarte bine să stea într-o clinică pediatrică unde nu sunt COVID, dar ei au expus dorința să facă voluntariat la noi în spital. Lucrează de rând cu doctorii. Ei înțeleg cu adevărat pentru ce au venit în medicină”, a declarat Bârcă.
De asemenea, în spital au venit să facă voluntariat și studenții de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie.
”Avem studenți de la medicină care s-au angajat ca asistenți medicali. Sunt uimită că printre persoanele tinere sunt foarte mulți care-și dau seama de rolul fiecăruia în această viață și de datoria lor”, a spus directorul spitalului.
Ludmila Bârcă a mulțumit și rectorului USMF și pentru locurile în căminul studențesc pe care le-a oferit pentru doctorii și asistenții medicali care în perioada pandemiei au decis să stea separat de familie.