La trecerea dintre ani, circulația transfrontalieră a fost una lejeră, nefiind înregistrate valori ridicate în trafic. Astfel că, polițiștii de frontieră au înscris un flux de 28 219 traversări persoane, dintre care un număr de 18 178 treceri pe sensul de intrare în țară și alte 10 041 traversări pe direcția ieșire din Republica Moldova. Comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut numărul de travesări este în scădere cu 10%. La fel, din totalul de treceri ale frontierei de stat un număr de 15 083 l-a constituit traversările cetățenilor moldoveni, transmite Breaking News.
Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost:
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 6 371 traversări persoane,
PTF Leușeni – 4 965 traversări persoane,
PTF Otaci – 3 205 traversări persoane,
PTF Sculeni – 2 633 traversări persoane,
PTF Giurgiulești-Galați – 1 748 traversări persoane,
PTF Cahul – 1 131 traversări persoane,
PTF Costești – 945 traversări persoane,
PTF comun Criva – 815 traversări persoane,
PTF comun Palanca – 803 traversări persoane,
PTF Tudora – 671 traversări persoane.
De Revelion, 5 563 de treceri ale mijloacelor de transport au fost înregistrate prin punctele de trecere a frontierei (auto), un număr mai mare fiind la intrarea în țară – 3 248 traversări.
Măsurile suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier în perioada sărbătorilor de iarnă:
– suplimentarea numărului de angajați din prima linie de control al trecerii frontierei de stat – cu circa 500 de polițiști de frontieră;
– formarea grupurilor mixte de specialiști din cadrul sediului central IGPF, Direcțiilor regionale și CESF, pregătite să intervină cu suportul necesar în cele mai solicitate puncte de trecere;
– aplicarea tehnicii portative de citire a documentelor de călătorie, inclusiv a mijloacelor speciale de control la frontieră;
– redirecționarea traficului pe arterele de control libere, cât și deschiderea circulației pentru familiile cu copii pe pista Corpului Diplomatic – #COPIIIauPRIORITATE;
– la solicitarea administrației publice locale va fi inițiată activitatea mai multor puncte de trecere locale, situate la frontieră cu Ucraina;
– intensificarea conlucrării și schimbului reciproc de informații cu Serviciul Vamal, structurile subordonate MAI și autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.
!!! Punctul de trecere comun „Palanca” și-a reluat activitatea, fiind permisă traversarea frontierei a vehiculelor cu masa de până la 3,5 tone și cu capacitatea de până la 22 de locuri, precum și a mărfurilor care nu sunt supuse controlului veterinar și fito-sanitar.
La fel, prin punctul de trecere a frontierei ”Unguri-Bronnița” (internațional) se permite traversarea mijloacelor de transport, a căror capacitate de încărcare nu depășește 3,5 tone. Punctul de trecere se află la ieșirea din satul Unguri, pe malul râului Nistru, la o distanță de aproximativ 11 km de punctul de trecere Otaci-Moghiliov-Podolsk.
Totodată, deplasarea prin punctul de trecere „Otaci-Moghilev-Podolsk” este îngreunată din cauza unor lucrări de reparație lansate pe partea ucraineană.
În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
– verificarea, din timp, a valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
– tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor.
– în cazurile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.
– manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.