Criză pe piața locală de carne de porc: Importurile cresc, dar prețurile nu justifică majorările

  Republica Moldova se confruntă cu o creștere a importurilor de carne de porc, în urma unor focare extinse de pestă porcină africană, care au afectat producția locală....

 

Republica Moldova se confruntă cu o creștere a importurilor de carne de porc, în urma unor focare extinse de pestă porcină africană, care au afectat producția locală. În primele trei luni ale anului 2025, importurile au atins 4.457 de tone, ceea ce reprezintă aproximativ 60% din totalul importurilor realizate în 2024.

În ciuda acestei creșteri, deficitul de carne de porc nu a fost resimțit acut în magazine, datorită scăderii consumului cu aproximativ 40% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, producătorii avertizează că prețurile ar putea crește cu până la 20% în apropierea sărbătorilor pascale.

Expertul Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Agrocereale, subliniază că majorările de preț nu sunt justificate de creșterea costurilor de import, ci mai degrabă de speculațiile generate de panică, cauzate de focarele de pestă porcină. Deși importurile au avut un preț mediu de 87 de lei/kg în primele trei luni ale anului, comparativ cu 91 de lei/kg în 2024, unii procesatori de carne de porc afirmă că prețurile nu au crescut și că, în situații de criză, pot apela la importuri pentru a acoperi necesarul pieței.

O reprezentantă a unei companii de procesare de carne de porc a asigurat că prețurile nu au fost majorate, iar întreprinderea își asigură necesarul din fermele proprii. În schimb, alt procesator, Miroslav Finciuk, a semnalat un deficit pe piața locală, după ce au fost nimiciți peste 67.000 de porci din cauza epidemiei de pestă porcină. El a menționat că acest deficit se adâncește, dar a preferat să nu se aventureze în explicații politice privind soluțiile.

Carnea de porc importată în Moldova provine în principal din Uniunea Europeană, cu Spania fiind principalul furnizor, urmată de Germania și Țările de Jos. În contextul actual, autoritățile trebuie să monitorizeze atent piața pentru a preveni scumpirile artificiale și pentru a proteja consumatorii de eventuale abuzuri comerciale. Asociația Agrocereale subliniază importanța unui control riguros al pieței pentru a evita creșterea nejustificată a prețurilor.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article