În ping-pongul demersurilor privind numărul de secții de votare în Rusia a câștigat Ministerul de Externe. Comisia Electorală Centrală a fost nevoită să-și anuleze propria decizie de săptămâna trecută, care prevedea deschiderea a cinci birouri în Federația Rusă, și a hotărât că alegătorii din această țară să voteze în două secții – ambele la Moscova. Decizia vine în urma demersului SIS și al Ministerului de Externe, care invocă, după o analiză a riscurilor, motive obligatorii de securitate. Vicepreședintele CEC a criticat situația și a declarat că precedentul este unul periculos pentru procesul electoral.
În decizia CEC se precizează că MAE și consiliul electoral de circumscripție pentru străinătate nu au identificat membri pentru trei secții de votare din Rusia. Este vorba de cele din Sankt Petersburg, Surgut și Iaroslavl. Anterior, printr-un demers, autoritatea electorală era informată că MAE și-a retras reprezentanții din aceste trei birouri, deoarece Ambasada Rusiei la Moscova nu ar putea asigura toate cerințele de securitate solicitate de Serviciul de Informații și Securitate, condiții care, potrivit SIS, pot fi asigurate doar în incinta misiunii diplomatice de la Moscova.
Vicepreședintele CEC, Pavel Postică, s-a arătat dezamăgit și a criticat faptul că Ministerul de Externe nu a respectat hotărârea inițială a autorității electorale.
„Avem un aviz al Ministerului de Externe și al Serviciului de Informații și Securitate și avem o hotărâre obligatorie spre executare a Comisiei Electorale Centrale. Cu regret, suntem într-o situație în care trebuie să constatăm că o hotărâre obligatorie a CEC cântărește mult mai puțin în viziunea unor funcționari, decât un aviz consultativ al SIS și MAE. Asta e partea cea mai proastă și cel mai periculos precedent, cred că, care poate fi în procesul electoral”, a declarat Pavel Postică.
Decizia CEC mai poate fi atacată la Curtea de Apel. De asemenea, în urma acestei hotărâri CEC urmează să distrugă 26 de mii de buletine pentru prezidențiale și referendum, care erau destinat celor trei secții care nu vor mai fi deschise.
La cele două scrutine din 20 octombrie, autoritățile de la Chișinău vor deschide 234 de secții în străinătate, cu aproximativ 100 mai multe decât la prezidențialele din 2020. Cele mai multe, 60 de birouri, vor fi în Italia. În Rusia, la scrutinul de acum patru ani au fost deschise 17 secții.
Amintim, în cadrul mecanismului de înregistrare prealabilă a alegătorilor din străinătate, proces ce stă la baza stabilirii numărului de birouri în diasporă, cei mai mulți moldoveni, peste 23 de mii, s-au înregistrat în Italia, după care urmează Marea Britanie, cu aproximativ 17 mii, Germania – cu 15 mii, iar Rusia este pe locul patru – cu 14 mii de înscrieri.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!