UE nu a prezentat dovezi în instanță cu privire la sancțiunile împotriva lui Șor

La 1 octombrie, la Curtea Europeană de Jurisdicție Generală au avut loc audieri în cazul reclamațiilor lui Ilan Șor și Marina Tauber prin care au fost contestate sancțiunile...

La 1 octombrie, la Curtea Europeană de Jurisdicție Generală au avut loc audieri în cazul reclamațiilor lui Ilan Șor și Marina Tauber prin care au fost contestate sancțiunile impuse acestora de UE. În discursurile introductive, avocații care îi reprezintă pe Șor și Tauber au subliniat caracterul fără precedent al restricțiilor, aplicate nu pentru a pune presiune pe guvernul în exercițiu, ci pentru a-l sprijini în lupta sa împotriva adversarilor politici.

„Aș dori să reamintesc pe scurt despre caracterul fără precedent al regimului, instituit la cererea guvernării a Republicii Moldovei și îndreptat împotriva liderilor opoziției, ceea ce reprezintă o intervenție. În politica actuală a Moldovei, autoritățile au privat opoziția de posibilitatea de a participa la alegerile regionale și a interzis mass-media.

Prin adoptarea măsurilor restrictive, Consiliul echivalează acțiunile opoziției cu destabilizarea. Acest lucru susține o direcție contrară obiectivelor politicii UE, deoarece limitează libertatea de exprimare și dreptul la alegeri”, au declarat avocații.

În timpul audierii, trei judecători au adresat mai multe întrebări avocaților care reprezentau UE, din care a reieșit clar că dovezile privind motivele sancțiunilor lipseau cu desăvârșire. În special, UE nu a reușit să demonstreze că Șor și Tauber au organizat „demonstrații violente”, deoarece toate protestele au fost de fapt pașnice. În plus, președintele instanței a remarcat că, chiar dacă ar fi existat un incident violent la unul dintre proteste, UE ar fi trebuit să demonstreze că aceasta a fost intenția organizatorilor, ceea ce UE nu a reușit să facă.

In this article