În cadrul ședinței Parlamentului Republicii Moldova, deputatul din partea blocului politic „Victorie”, Vadim Fotescu, a ridicat o serie de probleme de importanță crucială pentru țară.
Deputatul a insistat asupra excluderii de pe ordinea de zi a proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 131 privind achizițiile publice.
„Această lege nu este altceva decât un abuz din partea guvernului care contravine tuturor procedurilor de achiziții publice. Proiectul întărește lipsa de transparență a legii”, a explicat deputatul.
O altă propunere a lui Vadim Fotescu s-a referit la Codul Vamal actualizat. El l-a întrebat pe reprezentantul PAS, Radu Marian, de ce amendamentele sale au fost respinse, în ciuda promisiunilor făcute de la tribuna Parlamentului de a le examina și de a le include. În opinia lui, aceste amendamente sunt cu adevărat importante.
„Nu s-a făcut niciun efort pentru a proteja antreprenorii și investitorii. Un amendament important privind necesitatea de a obliga legal să se furnizeze toate documentele necesare agenților economici pentru verificarea certificatelor și de a face procedura transparentă nu a fost inclus. Singura garanție pentru investitori este „poate vom crea ceva”, așa cum a declarat Marian”, a declarat Vadim Fotescu.
Marian a anunțat că Moldova ar trebui să adopte cât mai repede legislația europeană pentru a exporta „cât mai mult posibil” în UE.
„Dar piețele europene nu au nevoie de produsele noastre! Și, în plus, producătorii noștri încă se confruntă cu multe întârzieri birocratice care pur și simplu încetinesc procesul de export”, a subliniat Vadim Fotescu.
În plus, el a propus excluderea de pe ordinea de zi a proiectului de lege privind aprobarea Legii pentru ratificarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Franței privind cooperarea în domeniul apărării. Proiectul de lege vine în contradicție cu prevederile Constituției Republicii Moldova, în special cu neutralitatea noastră. Documentul repetă practica vicioasă de aflare a militarilor străini cu orice fel de arme pe teritoriul Republicii Moldova.
„Republica Moldova este un stat neutru, așa cum este consacrat în articolul 11 din Constituția noastră. Neutralitatea este un principiu fundamental al politicii noastre externe și interne, care a fost ales de poporul Republicii Moldova pentru a asigura pacea și stabilitatea. Cu toate acestea, conform acordului semnat la Paris, deschidem spațiul nostru aerian pentru avioanele militare NATO, acordăm dreptul de circulație vehiculelor și echipamentelor militare pe teritoriul nostru, precum și permitem militarilor străini să circule liber cu arme și muniții, să transporte și să depoziteze orice fel de arme pe teritoriul nostru”, a declarat Vadim Fotescu.
Cu toate acestea, reprezentanții PAS au respins toate inițiativele parlamentarului. Vadim Fotescu a subliniat că respingerea sistematică de către majoritatea parlamentară PAS a propunerilor blocului „Victorie” nu face decât să demonstreze o tendință tristă: autoritățile ignoră problemele poporului, situația reală din Moldova nu este luată în calcul de guvernare, iar singurele interese pe care actualele autorități sunt gata să le apere sunt cele ale propriilor curatori occidentali.