Judecătorii implicați în Laundromat cer despăgubiri de milioane după scoaterea de sub urmărire penală

O ordonanță de scoatere de sub învinuire emisă de un procuror anticorupție în timpul mandatului lui Alexandru Stoianoglo a dus la cereri de despăgubiri în valoare de milioane...

O ordonanță de scoatere de sub învinuire emisă de un procuror anticorupție în timpul mandatului lui Alexandru Stoianoglo a dus la cereri de despăgubiri în valoare de milioane de lei din partea a 13 judecători implicați în Laundromat. Despăgubirile sunt cerute pentru prejudiciile morale și materiale cauzate de investigația penală legată de spălarea a 20 de miliarde de dolari din Rusia.

În anul 2016, magistratul de la Judecătoria Comrat Serghei Popoviciși alți 14 judecători implicați în Laundromatul rusesc au fost arestați, fiind bănuiți de complicitate la spălarea a 20 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă, transmite breakingnews.md cu referire la tv8.md.

În anul 2020, când șeful Procuraturii Generale era Alexandr Stoianoglo, procurorul anticorupție Mirandolina Sușițcaia a decis să-i scoată de sub urmărire penală pe toți judecătorii anchetați pentru complicitate în Laundromat, decizie care a fost declanșatorul pentru cererile depuse de Popovici și alți colegi ai săi de restabilire în sistem.

Ulterior, aceștia au mers în judecată și au cerut despăgubiri de milioane, pentru că au fost anchetați pe nedrept.

La 4 aprilie curent, Judecătoria Chișinău a obligat statul să-i achite judecătorului Serghei Popovici 850.000 de lei. Decizia instanței a fost ținută în secret. Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, decizia nu a fost tăinuită și poate fi găsită pe site-ul instanței de judecată.

De menționat că aceasta nu e prima victorie a lui Popovici. În ianuarie 2023, judecătorii au obligat statul să-i achite și salariul ratat, de un milion și 200 de mii de lei. Ministerul Justiției a contestat decizia la Curtea de Apel.

Avocatul lui Popovici este un alt fost judecător implicat în Laundromat – Ștefan Niță. În anul 2019, după ce a demisionat, acesta a ajuns avocat.

Un alt judecător cu trei dosare penale solicită despăgubiri de la stat. Este vorba despre Garri Bivol, un judecător controversat cunoscut opiniei publice. Acesta este acuzat că a legalizat 640 de milioane de dolari din Laundromat. Cu toate acestea, nimic nu îl împiedică pe Garri Bivol să pretindă de la stat despăgubiri de 1,2 milioane de lei.

Citiți continuarea investigației aici.

Video: Youtube/Cutia Neagră cu Mariana Raț

In this article