Integrarea prin muncă: Oportunități pentru refugiații ucraineni în Chișinău

În contextul războiului din Ucraina, numeroase persoane s-au văzut nevoite să-și părăsească casele și să caute siguranță și refugiu în alte țări. Republica Moldova, în special Capitala sa,...

În contextul războiului din Ucraina, numeroase persoane s-au văzut nevoite să-și părăsească casele și să caute siguranță și refugiu în alte țări. Republica Moldova, în special Capitala sa, Chișinău, a devenit un loc de adăpost pentru mulți dintre refugiați.

Una dintre cele mai mari provocări pe care le întâmpină aceste persoane într-o țară nouă este găsirea unui loc de muncă, care să le ofere posibilitatea de a-și întreține familiile și de a-și construi un viitor stabil.

În context, Primăria Chișinău menționează că, depune maxim efort pentru a reducere această povară, facilitând, astfel, accesul refugiaților la oportunități de angajare în diverse domenii.

Conform datelor statistice, ANOFM a primit notificări de la agenții economici despre angajarea a 1379 de ucraineni, dintre care 950 femei şi 429 bărbaţi, cei mai mulți, 1062, fiind angajaţi oficial în munincipiul Chişinău

Totodată, Centrul Orășenesc al Tinerilor Naturaliști este un spațiu de interacțiune continuă dintre copiii strămutați din Ucraina. Pentru un succes garantat, Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport a angajat oficial un cadru didactic din Kiev, grad didactic superior, care organizează cu copiii activități în cadrul proiectului „Educație pentru Mediu”. Lecțiile se desfășoară în limba ucraineană.

De asemenea, opțional, 26 de copiii preșcolari pot participa la activități ce au la bază ocupații de cultură și tradiție a Ucrainei.

În total, în cadrul COTN activează patru angajați din Ucraina. Doi sunt cu Contract Individual de Muncă din partea COTN, iar ceilalți doi sunt salarizați prin acord de parteneriat cu IOM (fondul internațional pentru migrație) și UNICEF.

Pentru mai multe detalii, accesați linkul de mai jos: https://help.chisinau.md/primaria-chisinau-incurajeaza-integrarea-refugiatilor-din-ucraina-prin-angajare/

In this article