Președinta Maia Sandu avertizează: Sprijin mai mare pentru Ucraina este vital pentru stabilitatea regională

Preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, a declarat într-un interviu pentru CNN că Ucraina trebuie să primească mai mult sprijin şi toată lumea ar trebui să înţeleagă că dacă...

Preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, a declarat într-un interviu pentru CNN că Ucraina trebuie să primească mai mult sprijin şi toată lumea ar trebui să înţeleagă că dacă Ucraina nu este ajutată, atunci Rusia nu se va opri la Ucraina sau la R. Moldova.

Maia Sandu a adăugat că speră că mai mult sprijin va veni în curând, astfel încât Ucraina să-şi poată recupera teritoriile şi să putem asista la sfârşitul acestui război, transmite breakingnews.md cu referire la News.ro.

Jurnalistul de la CNN, Christiane Amanpour a discutat cu preşedintele Maia Sandu duminică, 27 august, când R. Moldova a marcat cea de-a 32-a aniversare a independenţei sale.

Moldova se învecinează cu Ucraina şi a cunoscut tensiuni serioase cu Rusia, în special din cauza teritoriului separatist pro-rus din estul ţării, Transnistria, unde sunt staţionate trupe ruseşti.

În februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a revocat un decret de politică externă din 2012 care recunoştea parţial independenţa R. Moldova.

Maia Sandu a explicat în interviul acordat lui Amanpour că în Transnistria există un regim care este susţinut de Rusia.

„Există trupele ruseşti care sunt staţionate ilegal în regiunea transnistreană. Şi, bineînţeles, acesta este modul în care autorităţile ruse încearcă să influenţeze lucrurile în Republica Moldova”, a spus Maia Sandu.

Tensiunile au crescut şi mai mult de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, odată cu expulzarea reciprocă de diplomaţi între Moscova şi Chişinău.

„Când oameni din Rusia încearcă să răstoarne un guvern ales în mod democratic, acesta este un semn foarte clar că nu există respect pentru această ţară”, a declarat Sandu, referindu-se la expulzarea diplomaţilor ruşi.

R. Moldova nu este în prezent membră a Uniunii Europene, dar a depus o cerere de aderare la scurt timp după ce Rusia şi-a lansat invazia, iar apoi a primit statutul de candidat în iunie 2022.

Maia Sandu a precizat că este un proces lung şi a recunoscut că există încă judecători corupţi şi procurori corupţi care nu vor ca reformele să aibă succes. Ea a subliniat însă că democraţia din Moldova se va păstra atunci când ţara va deveni stat membru al UE.

Întrebată despre moartea lui Evgheni Prigojin, Maia Sandu a menţionat că acest lucru nu face decât să reconfirme riscurile care vin dinspre Rusia, o ţară care nu are justiţie.

„Din păcate, acest lucru nu se limitează la graniţele Rusiei. Din păcate, acesta este modul în care Rusia acţionează şi faţă de vecinii săi”, a spus Maia Sandu.

In this article