Un grup de experți din partea Rosselhoznadzor va ajunge, săptămâna viitoare, la Orhei

Un grup de experți din partea Rosselhoznadzor va ajunge, săptămâna viitoare, la Orhei, pentru a demara procesul de încheiere a contractelor cu producătorii agricoli din raion. Anunțul a...

Un grup de experți din partea Rosselhoznadzor va ajunge, săptămâna viitoare, la Orhei, pentru a demara procesul de încheiere a contractelor cu producătorii agricoli din raion. Anunțul a fost făcut de către președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Sluțki, în cadrul unei convorbiri on-line cu liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor. Sluțki a adăugat că Rosselhoznadzor este gata să ajute fermierii din Orhei și să le faciliteze accesul pe piața rusă.

„Solicităm să fie inițiate discuțiile cu reprezentanții Rosselhoznadzor, pentru ca experții serviciului să poată veni la Orhei, pentru ca producătorii agricoli din raion să poată să demonstreze că producția lor corespunde tuturor criteriilor pentru a fi exportate în Federația Rusă. Ei sunt foarte deranjați de această problemă și nu vor ca producția să putrezească pe dealuri, în loc să fie consumate de oameni la prețuri normale”, a declarat Ilan Șor.

„În următoarea perioadă vom începe discuțiile cu reprezentanții Rosselhoznadzor, pentru a trimite o delegație în Republica Moldova care, la un nivel profesionist, să poată confirma faptul că producția agricolă, în special mă refer la fructe, corespunde tuturor criteriile de calitate și pentru ca, ulterior, producția să poată fi importată în Rusia”, a declarat, la rândul său, Leonid Sluțki.

Amintim că, la începutul lunii septembrie, deputații Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova și Petru Jardan, au efectuat o vizită oficială la Moscova, unde s-au întâlnit cu Leonid Sluțki și au discutat posibilitatea dezvoltării relațiilor comercial-economice cu raionul Orhei. Printre subiectele centrale au fost reluarea exporturilor producătorilor agricoli din Orhei în Rusia și aprovizionarea regiunii cu gaze naturale, în contextul crizei energetice care afectează Republica Moldova.

Deputații au remarcat faptul că raionul Orhei este unul din cele mai mari din țară, iar în ultimii ani se dezvoltă dinamic, aici fiind realizate cu succes un șir întreg de proiecte sociale și de infrastructură. Potrivit deputaților, investițiile rusești în economia regiunii ar da un nou impuls dezvoltării economice, ar crea noi locuri de muncă și ar contribui la majorarea bugetului local. O temă sensibilă, abordată în cadrul întrevederii, a fost embargoul rusesc la importul produselor agricole moldovenești. Participanții la discuții au făcut o evaluare a potențialului agricol al raionului Orhei și s-au angajat să găsească în comun soluții, pentru a debloca exporturile din această regiune.

In this article