65 de lebede, găsite moarte pe râul Răut

65 de cadavre de lebede găsite pe malurile râului Răut, în sectorul Lunga – Băhrinești din raionul Florești. Potrivit specialiștilor, gripa aviară ar putea fi cauza acestei tragedii....

65 de cadavre de lebede găsite pe malurile râului Răut, în sectorul Lunga – Băhrinești din raionul Florești. Potrivit specialiștilor, gripa aviară ar putea fi cauza acestei tragedii. Autoritățile locale, îngrijorate de posibilele consecințe asupra sănătății publice, au format o echipă de intervenție pentru a gestiona situația și a lua măsuri preventive.

Inspectorii de mediu din Florești au desfășurat o operațiune de colectare în comun cu administrația publică locală, Stația Sanitar-Epidemiologică Florești, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

„Cazurile neverosimile sunt probate cu imagini de la fața locului, prelevări și declarații ale experților unde ca ipoteză cercetată ,se presupune de a fi gripa aviară. Lucrările de colectare au fost efectuate în comun cu reprezentații APL, SSE Floresti al IGSU și ANSA. Recomandăm populție de a ține în spațiu închis toate păsările domestice!”, transmite Inspecția pentru Protecția Mediului din Florești pe pagina sa de Facebook.

Investigația în acest caz continuă, locuitorii din zona sunt sfătuiți să evite contactul cu lebedele moarte și să raporteze orice observații sau simptome neobișnuite autorităților locale.

Acum două zile, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că în ultima săptămâna s-a înregistrat un focar de gripă aviară la lebede sălbatice în Raionul Sîngerei. A fost întrunită în regim de urgență Comisia Antipiezootică Excepțională care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară.

In this article