Perioada premergătoare sărbătorilor de iarna vine cu multă aglomeraţie, mișcare, lume multă la cumpărături, plecări în vacanţă. Este perioada propice pentru sezonul spărgătorilor de case şi al hoţilor...

Perioada premergătoare sărbătorilor de iarna vine cu multă aglomeraţie, mișcare, lume multă la cumpărături, plecări în vacanţă. Este perioada propice pentru sezonul spărgătorilor de case şi al hoţilor de buzunare,  din mijloacele de transport în comun, etc., transmite Breaking News cu referire la politics.md.

Astfel, urmând vorba înțeleaptă că „e mai ușor să previi decât să suporți consecințele nedorite”  și pentru ca sărbătorile să fie liniștite și fără evenimente neplăcute, Poliția recomandă cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie:

Evitaţi pe cât posibil locurile aglomerate. Nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi atunci când sunteţi la cumpărături sau în mijloacele de transport în comun.

Nu păstraţi în acelaşi loc (portmoneu, buzunar, geantă) banii, actele de identitate şi cheile locuinţei sau autoturismului dumneavoastră.

Păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor.

Obiectele tentante (telefoane mobile, laptop-uri, genţi), lăsate la vedere în maşină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoţi.

Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.

În cazul în care plecaţi de la domiciliu, indiferent de perioada în care lipsiţi, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijaţi următoarele aspecte:

rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa;

spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile;

închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie;

pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret;

obiectele de valoare mare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă.

Alcolul în exces…risc crescut de tragedii!

Nu lăsați alcoolul să vă strice sărbătorile, evitați excesul! Se nasc foarte ușor conflicte, dar puteți deveni mult mai ușor victima diverselor  infracțiuni. Ai băut, lasă pe altcineva să conducă. Te poate costa viața sau libertatea! Acasă te așteaptă familia!

În scopul prevenirii accidentelor cauzate de utilizarea materialelor pirotehnice:

Nu cumpăraţi materiale pirotehnice de la comercianţi neautorizaţi.

Nu permiteţi copiilor să manipuleze petarde şi artificii sau alte materiale pirotehnice.

Respectaţi instrucţiunile de utilizare înscrise pe ambalajul acestor produse.

În cazul în care deveniți victima unei infracțiuni, nu ezitați, sesizați imediat Poliția la numărul unic de urgență 112!

Sărbători fericite!

In this article


Join the Conversation