14 ani de la tragicele evenimente din 7 aprilie 2009

Astăzi se împlinesc 14 ani de la tragicele evenimente din 7 aprilie 2009. A fost un moment de cotitură pentru Republica Moldova, care a dus la debarcarea comuniştior...

Astăzi se împlinesc 14 ani de la tragicele evenimente din 7 aprilie 2009. A fost un moment de cotitură pentru Republica Moldova, care a dus la debarcarea comuniştior de la putere. Mulţi tineri care s-au jertfit pe altarul libertăţii au plătit însă un preţ scump.

Protestul anticomunist din centrul Chişinăului a degenerat în violenţe şi bătăi, iar sediile Parlamentului şi Preşediniţiei au fost distruse şi incendiate. Atunci, zeci de manifestanţi şi poliţişti au fost răniţi, iar un tânăr a murit după ce a fost bătut fără milă de forţele de ordine chiar în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Din păcate, nici după 14 ani nu au fost găsiţi responsabilii pentru dezordinile în masă, transmite breakingnews.md cu referire la tvrmoldova.md.

La 7 aprilie 2009, mii de tineri nemulţumiţi de rezultatul alegerilor parlamentare, care-i dădeau pe comunişti învingători cu o majoritate covârşitoare, au ieşit la un protest paşnic în centrul Chişinăului. În scurt timp, manifestaţia a degenerat în violenţe.

Provocatori din rândurile protestatarilor au început să devasteze sediile Parlamentului şi instituţiei prezidenţiale, rănind mai mulţi poliţişti care încercau să menţină ordinea publică.

Moartea lui Valeriu Boboc este singurul deces recunoscut oficial de autorităţi, deşi sunt suspiciuni că ar mai fi murit unii tineri.

Potrivit datelor Procuraturii Generale, după evenimentele din aprilie 2009 au fost pornite zeci procese penale, însă doar câteva au fost finalizate, fiind găsite persoanele vinovate.

Potrivit Amnesty International, pe 7 aprilie 2009, peste 600 de persoane au fost maltratate, reţinute şi bătute cu cruzime, nu au beneficiat de o justiţie independentă şi echitabilă, au fost deţinute în condiţii inumane, fără apă şi mâncare.

Autorităţile de atunci au evaluat la 146 de milioane de lei pagubele produse după distrugerea sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului, a mai multor mijloace de transport, a mobilierului şi tehnicii de calcul.

Până în prezent, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului  a condamnat Republica Moldova în 10 cauze cu referire la evenimentele din 7 aprilie 2009. Pe rolul Înaltei Curți de la Strasbourg se mai află și alte cereri generate de evenimentele din aprilie 2009.

In this article