Ziua Muncii: Cum a apărut sărbătoarea și ce semnificaţie are data

1 Mai este o zi liberă legală în fiecare an, pentru că în această dată se sărbătorește „Ziua Muncii”. Ziua Internațională a Muncitorilor, cunoscută drept „Ziua Muncii” în...

1 Mai este o zi liberă legală în fiecare an, pentru că în această dată se sărbătorește „Ziua Muncii”.

Ziua Internațională a Muncitorilor, cunoscută drept „Ziua Muncii” în majoritatea țărilor”, este o sărbătoare care își are originea în mișcările de protest ale muncitorilor americani care au militat pentru scurtarea zilei de muncă.

1 Mai. Cum a apărut şi de ce o sărbătorim

La scurt timp după încheierea războiului civil american, oamenii din mai multe oraşe au cerut scăderea programului de lucru de la zece ore la opt ore. O lege în acest sens a fost adoptată doar în câteva state. În 1886, pe data de 1 mai are loc în Chicago o grevă organizată de Federaţia Sindicatelor din Statele Unite şi Canada. Peste 40.000 de oameni au ieşit pentru a cere introducerea stipulaţiei: „Opt ore să constituie ziua legală de muncă”.

Protestul început paşnic s-a întins pe mai multe zile în care au avut loc confruntări violente între manifestanţi şi forţele de ordine.

Ziua Muncii a fost recunoscută oficial în 1889 de Primul Congres Socialist Internaţional de la Paris pentru a comemora lupta dintre uniune şi forţele din statul Illinois. Federaţia Sindicală şi SUA se vor dezice de data de 1 mai din mai multe motive: făcea trimitere la evenimentele violente dintre sindicate şi autorităţi, dar motivul principal a fost creşterea curentului comunist din lume care a îmbrăţişat cu drag acestă sărbătoare ce se potrivea discursului promovat.

În SUA, sărbătoarea dedicată muncitorilor se comemorează la începutul lunii septembrie. În restul lumii, sărbătoarea a fost instituită în multe state fiind marcată cu precădere pe data de 1 mai sau în prima zi de luni din mai. Există şi state unde sărbătoarea muncii s-a transformat în săptămâna muncii precum Africa de Sud. În China se întinde pe trei zile.

De 1 mai, Ziua Pelinului, oamenii obişnuiesc să se rostogolească prin iarbă, să se spele pe mâini și pe față cu rouă, dar şi să poarte pelinul la pălărie, în sân, în buzunare, „ca să fii ferit de rele și să ai noroc tot anul”.

In this article