Peste 473 de milioane de copii – mai mult de unul din șase la nivel global – trăiesc astăzi în zone afectate de conflicte, cel mai mare număr de la Al Doilea Război Mondial. Datele au fost prezentate de UNICEF, cu ocazia Zilei Mondiale a Orfanilor de Război, marcată anual în 6 ianuarie.
Această dată a fost instituită de Organizația franceză de utilitate publică SOS Enfants en Détresse, cu scopul de a atrage atenția asupra respectării Drepturilor copilului în zonele de conflict și de a face apel la ajutorarea orfanilor de război, potrivit Agerpres.
Ca urmare a celui de-Al Doilea Război Mondial, milioane de copii au rămas orfani în Europa, numai în Polonia fiind circa 300.000, iar în Iugoslavia, aproape 200.000, menționează sursa citată.
Conform UNICEF, 2024 a fost unul dintre cei mai răi ani din istoria organizației pentru copiii care trăiesc în zonele de conflict. Peste 473 de milioane de copii trăiesc acum în zone afectate de conflicte, lumea întâmpinând cel mai mare număr de conflicte de la Al Doilea Război Mondial. Procentul acestor copii s-a dublat, de la aproximativ 10% în anii 1990, la aproape 19% în prezent.
Până la sfârșitul anului 2023, 47,2 milioane de copii au fost strămutați din cauza conflictelor și a violenței, tendințele din 2024 indică deplasări suplimentare din cauza intensificării conflictelor, inclusiv în Haiti, Liban, Myanmar, Palestina și Sudan.
Copiii reprezintă 30% din populația globală, dar în medie reprezintă aproximativ 40% din populațiile de refugiați și 49% dintre persoanele strămutate în aceeași țară.