Zilele Filmului Românesc ajunge la Cahul

Evenimentul de tradiţie Zilele Filmului Românesc (ZFR) merge din nou la Cahul. Astfel, publicul va putea vedea, în proiecţii cu intrare liberă, trei dintre filmele din selecţia ediţiei a zecea a ZFR de la Chişinău. De mai mulţi ani...

Evenimentul de tradiţie Zilele Filmului Românesc (ZFR) merge din nou la Cahul.

Astfel, publicul va putea vedea, în proiecţii cu intrare liberă, trei dintre filmele din selecţia ediţiei a zecea a ZFR de la Chişinău.

De mai mulţi ani mergem cu filme româneşti noi şi clasice, dar şi cu producţii pentru copii, şi în alte oraşe în afara Chişinăului. Ne dorim ca în acest fel cinematografia română să ajungă la cât mai mulţi oameni din Moldova, nu doar la publicul din capitală. În acest an, avem proiecţii în alte nouăoraşe, patru s-au desfășurat deja în paralel cu cele de la Chişinău, iar restul se vor desfășura în octombrie.

Spectatorii din Cahul vor putea vedea filmul Warboy” (2023), o co-producţie România-Moldova, în regia lui Marian Crişan. Acţiunea se petrece în toamna anului 1944, când cel de-Al Doilea Război Mondial se apropie de final. Un adolescent pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni şi încercând să salveze cei doi cai ai familiei. Cu Warboy, ZFR inaugurează, la această ediţie aniversară, o serie de proiecţii ale unor filme noi realizate în co-producţie de cineaşti de pe cele două maluri ale Prutului.

Nici din programul din acest an nu putea să lipsească un film pentru copii. Cei mici, dar şi părinţii şi bunicii lor vor putea să vadă, de asemenea în toate cele nouă oraşe, „De- fi… Harap Alb” (1965), în regia lui Ion Popescu-Gopo. Adaptare liberă după basmul „Povestea lui Harap-Alb” și realizat ca o parodie, filmul urmărește povestea fiului de Crai, care parcurge un drum inițiatic, de la inocență la maturitate. În călătoria sa, Harap-Alb întâlnește personaje care întruchipează defectele omenești.

De asemenea, va fi proiectat și filmul de referință a regizorului Cristi Puiu, „Moartea domnului Lăzărescu”, filmul care a consolidat reputaţia Noului Cinema Românesc, în special pe plan internaţional, fiind ales printre cele mai bune filme din întreaga lume în anul 2005. Domnul Lăzărescu, un bătrân singur în vârstă de 63 de ani, se simte rău şi cheamă Salvarea. Când aceasta soseşte, asistenta decide că bătrânul trebuie dus la spital. Odată ajunşi acolo, sunt trimişi la un alt spital şi apoi la un altul…

ZFR Cahul se va desfășura pe 12 – 13 octombrie, la Teatrul B. P. Hașdeu, începând cu ora 18:00.

Program: 

Sâmbătă, 12 octombrie

18:00 MOARTEA DOMNULUI LĂZĂRESCU (2005, 153 min.) – Cristi Puiu

Duminică, 13 octombrie

17:00 FILM PENTRU COPII

DE-AŞ FI… HARAP ALB (1965, 91 min.) – Ion Popescu-Gopo

19:00 WARBOY (2023, 88 min.) – Marian Crişan

ZFR este un eveniment organizat de Asociaţia CineaştilorIndependenţi din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producţie ROVA FILM din România.

Proiectul Zilele Filmului Românesc la Chișinău, ediția a X-a este finanțat de: Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Centrul Național al Cinematografiei din Moldova, Centrul Național al Cinematografiei din România și Uniunea Cineaștilor din România.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article