Zelenski desființează comisiile medicale pentru încorporarea militară după scandalul certificatelor false

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat luni un decret prin care desființează comisiile de examinare medicală pentru încorporarea militară, după un scandal privind certificate false de invaliditate pentru...

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat luni un decret prin care desființează comisiile de examinare medicală pentru încorporarea militară, după un scandal privind certificate false de invaliditate pentru a evita înrolarea, care a atras după sine demisia procurorului general, relatează Reuters și presa ucraineană.

Potrivit decretului semnat luni, 22 octombrie,  Comisiile de Evaluare Medicală și Socială (MSAC) vor fi desființate începând din 31 decembrie 2024. Decizia a fost luată de  Zelenski după întrunirea Consiliului de Apărare și Securitate Națională.

În decret se recomandă ca Procuratura Generală, Serviciul de Securitate al Ucrainei, Biroul de Stat de Investigații, Poliția Națională a Ucrainei și Biroul Național Anticorupție (NABU) să prezinte, în termen de o lună, rapoarte privind măsurile luate pentru identificarea eventualelor nereguli în procesul de acordare a gradului de handicap pentru zeci de funcționari publici.

Totodată, vor fi constituite grupuri de lucru pentru verificarea certificatelor de invaliditate eliberate de comisiile de examinare medicală.

Cabinetul de miniștri se va ocupa de formarea comisiilor care vor revizui deciziile privind statutul de handicap al oficialilor și de digitalizarea proceselor Rezultatele trebuie raportate în trei luni, iar planul pentru digitalizare va fi întocmit împreună cu alte agenții guvernamentale.

Parlamentul ucrainean și Ministerul Sănătății vor elabora un proiect de lege pentru reforma sistemului de evaluare medicală și socială.

Procurorul general și-a anunțat demisia

în urma Consiliului Național de Securitate și Apărare convocat de Zelenski, procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a demisionat.

„Procurorul general trebuie să-și asume responsabilitatea politică pentru situația din organele de urmărire penală din Ucraina”, a scris președintele Zelenski într-o declarație publicată pe rețelele de socializare după ședința consiliului

„În această situație, cred că este corect să-mi anunț demisia din funcția de procuror general”, a transmis Kostin.

La câteva ore de la ședința Consiliului Național de Securitate și Apărare, premierul Denis Șmihal a anunțat demiteri la nivel înalt: conducerea comisiei centrale care supraveghează aptitudinea pentru serviciu, precum și înalți oficiali din Ministerul Sănătății care coordonează activitățile comisiilor locale.

O anchetă a serviciilor de securitate a scos la iveală faptul că oficiali guvernamentali, printre care și procurori din subordinea sa, au primit certificate de handicap. Obținerea statutului de invaliditate prin comisiile de examinare medicală înseamnă nu doar sustragerea de la serviciul militar, ci și o pensie mai mare, printre alte beneficii sociale.

Scandalul a izbucnit după ce jurnalist ucrainean a publicat săptămâna trecută un articol în care dezvăluiA că 50 de procurori din regiunea vestică Hmelnițki au fost înregistrați ca invalizi.

Ulterior, Kostin a ordonat o anchetă, în urma căreia a descoperit că numărul procurorilor din regiune cu dizabilități era de 61 și că 50 dintre ei au fost înregistrați cu handicap înainte de război.

Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasil Maliuk, a declarat că 4.106 de certificate false de handicap au fost anulate, 64 de funcționari ai comisiilor de examinare medicală au fost puși sub acuzare, iar alți nouă condamnați.

sursa

In this article