Zelenski a primit garanţii de securitate, inclusiv de la ţările din G7

Preşedintele Vladimir Zelenski a declarat joi noapte că are un sprijin internaţional larg pentru consolidarea pe termen lung a apărării Ucrainei, inclusiv din partea unor ţări din afara...

Preşedintele Vladimir Zelenski a declarat joi noapte că are un sprijin internaţional larg pentru consolidarea pe termen lung a apărării Ucrainei, inclusiv din partea unor ţări din afara G7, relatează dpa.

După încheierea Summitului NATO din Lituania, miercuri, el a declarat că “şase ţări s-au alăturat deja celor mai mari şapte democraţii din lume cu care am convenit asupra unor garanţii de securitate”. Zelenski a menţionat Danemarca, Ţările de Jos, Norvegia, Suedia, Spania şi Republica Cehă.

La Summit, Zelenski nu a reuşit în eforturile sale de a obţine o invitaţie pentru ca Ucraina să adere la NATO. Dar a primit angajamente că G7 va continua să ajute la consolidarea apărării Ucrainei pentru a descuraja viitoare atacuri ruseşti.

Pactul G7 prevede asistenţă financiară şi militară pe termen lung pentru Ucraina, inclusiv echipamente moderne pentru forţele aeriene şi navale, notează dpa.

In this article