VOTAT! Polițiștii străini și înarmați vor fi dislocați la frontiera de stat a R.Moldova

Majoritatea PAS a votat, în prima lectură, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția...

Majoritatea PAS a votat, în prima lectură, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova.

Potrivit documentului, ofițerii străini vor apăra frontiera de stat a Republicii Moldova cu posibilitatea utilizării armelor de serviciu, al mijloacelor speciale din dotare, precum și a forței fizice. Documentul inițiază modificări la mai multe legi, printre care Legea cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova; Legea privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă; Legea privind modul de aplicare a forţei fizice, a mijloacelor speciale şi a armelor de foc și Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova. Necesitatea ajustării cadrului normativ care va permite efectuarea acțiunilor comune pe teritoriul țării noastre de către reprezentanții Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) este dictată de Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind acțiunile operative desfășurate de FRONTEX, semnat la 17 martie 2022.

”A apărut necesitatea adaptării cadrului normativ național pentru a permite utilizarea de către reprezentanții FRONTEX al armelor de serviciu, al mijloacelor speciale din dotare, precum și a forței fizice. Adițional, se creează condițiile necesare pentru legalizarea șederii acestora pe perioada operațiunii comune”, se menționează în document.

In this article