Voronin: Astăzi, aproape toți oficialii de rang înalt din partidul de guvernământ PAS, condus de așa-zisul președinte, cad sub incidența articolului din Codul Penal – ”trădare de patrie”

Suntem martorii creării unui precedent periculos și neconstituțional, când puterea în stat este folosită în scopul răzbunării personale. Așa a calificat cel de-al treilea președinte al Republicii Moldova,...

Suntem martorii creării unui precedent periculos și neconstituțional, când puterea în stat este folosită în scopul răzbunării personale. Așa a calificat cel de-al treilea președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, liderul PCRM, dosarul intentat de autorități pe numele fostului șef al statului Igor Dodon.

Voronin a declarat, în cadrul unui briefing, că ceea ce face astăzi guvernarea PAS cu Igor Dodon, acuzat de corupție și trădare de Patrie, este o intimidare și un atac asupra celei mai importante instituții ale statului – Președinția.
”Indiferent de ce a făcut persoana, care a ocupat funcția de președinte al țării, iar vinovăția trebuie să fie dovedită în cadrul unui proces competitiv deschis, el, prin definiție, nu poate deveni obiectul unui unei justiții televizate. Nimeni, inclusiv eu, nu putem înțelege această acuzație ridicolă de ” trădare de patrie”. În ce constă ea? În contacte cu reprezentanții conducerii Federației Ruse? Liderii țărilor care fac parte din CSI? Toate astea sunt o prostie!
Actualii guvernanți cu pașapoarte românești nici nu încearcă să-și ascundă înclinațiile unioniste. Toate aceste ședințe comune fără precedent ale guvernelor, parlamentelor Moldovei și României; toate aceste declarații ale liderilor de vârf ai Moldovei suverane despre disponibilitatea lor de a vota unirea la referendum. Toată această politică de a îngenunchere în fața Bucureștiului, nu este o trădare a Patriei? Pentru că ați dori lichidarea propriei țări independente, chiar dacă de dragul unor „idealuri naționale”, anume aceasta este trădare de Patrie. Și astăzi, aproape toți oficialii de rang înalt din partidul de guvernământ PAS, condus de așa-zisul președinte, cad sub incidența acestui articol din Codul Penal al Republicii Moldova.
Dar ei dau vina pe Igor Dodon pentru asta, care, din câte îmi amintesc, nu a dat astfel de motive în mandatul său de președinte. Vorbim de instituția prezidențială, autoritatea căreia puterea actuală a umilit-o și călcate-o în picioare, organizând o execuție televizată publică unei persoane, care a ocupat funcția de președinte al țării”, a spus liderul comuniștilor.
Cel de-al treilea președinte al țării a remarcat că Igor Dodon și-a arătat de nenumărate ori disponibilitatea de a coopera cu ancheta, de aceea nu este clară decizia de a-l reține și plasa în izolator.
”Nu a fugit și nu a intenționat să fugă din țară. El nu reprezintă o amenințare pentru societate. Oare chiar nu se putea evita arestul și cătușile? Nu a fost suficient controlul judiciar? Despre ce fel de respect pentru instituțiile puterii de stat putem vorbi, dacă un cetățean care timp de patru ani a deținut funcția de președinte ales al țării a fost scos cu escortă și plasat în izolator?”, a întrebat Voronin.
Potrivit liderului PCRM, și mai înjositor pentru instituția prezidențiala este faptul că, în opinia societății, această acțiune are la bază o comandă politică, dată de actualul șef al statului.
”Sincer vorbind, și eu sunt convins de asta. Și dacă este așa, dacă este cum le place procurorilor să spună „suspiciune rezonabilă”, atunci este o lovitură dură la adresa puterii de stat și autoritatea acestuia. Ce poate fi mai josnic și periculos, decât să folosești justiția capturată pentru a reglări de conturi? Suntem martorii creării unui precedent periculos și neconstituțional, când puterea în stat este folosită în scopul răzbunării personale. Nu a existat niciodată un precedent mai josnic, dezgustător și mai umilitor în Moldova”, a conchis cel de-al treilea președinte al țării.

In this article