Investigațiile presei de la Chișinău au scos în evidență bogățiile ascunse ale mai multor consilieri prezidențiali

Investigațiile presei de la Chișinău, care au scos în evidență bogățiile ascunse ale mai multor consilieri prezidențiali, au trezit reacții adverse în societate. O parte dintre moldoveni s-au...

Investigațiile presei de la Chișinău, care au scos în evidență bogățiile ascunse ale mai multor consilieri prezidențiali, au trezit reacții adverse în societate. O parte dintre moldoveni s-au arătat profund dezamăgiți de perfidia etalată de oamenii Maiei Sandu care se erijează în oameni modești, dar în fapt trăiesc într-un lux la care mulți nu au visat. Altă parte, însă, în pofida probelor prezentate, continuă să o divinizeze pe Maia Sandu și echipa ei de la Președinție.

Ultimii l-au indignat foarte mult pe vloggerul Vitalie Florea. Acesta susține, într-o postare pe Facebook, că asemenea oameni sunt lipsiți de raționament, intoleranți și fanatici.

”Ultimele săptămâni au apărut mai multe investigații despre consilierii prezidențiali, deputați PAS cu probleme la capitolul integritate. Cu averi nedeclarate, dosare pornite de ANI, dosare penale intentate pe numele lor și a părinților, achiziții de bunuri mai mari decât veniturile obținute. Investigații în care se prezintă informații documentate și probate.

Însă, o parte din moldoveni afirmă ca toate sunt minciuni, că consilierii prezidențiali și deputații PAS sunt curați ca lacrima, iar Maia lor e buricul pământului. Trebuie să constatăm, să le zicem lucrurilor pe nume și în public. Avem o parte din conaționali cu probleme la capitolul incapacitate intelectuală și de raționalitate. Cu deficiențe de percepție adecvată a realității. Cu aparatul de gândire nedezvoltat. Cu lipsă de analiză critică a informației. Cu lipsa simțului limitelor morale și etice. Cu nivelul agresivității extrem de ridicat. Predispuși spre fanatism și idolatrie.

Nu voi descrie diagnozele psihopatologice pentru asemenea persoane. Chiar și fără studii în psihiatrie, calitatea, nivelul, starea acestor oameni devine evidentă. Cel mai grav e că sunt mulți. Prea mulți pentru a pretinde că am fi o națiune sănătoasă la minte”, notează vloggerul.

Amintim, portalul sinteza.org a publicat o investigație despre averea ascunsă a consilierului prezidențial. Jurnaliștii au depistat că familia consilierului prezidențial AlaNemerenco deține trei companii în România: Kadiz LAND SRL, SC LANDSTAR CAPITAL SRL, ÎI Nemerenco, dar și o firmă înregistrată în offshore – TT Ag Limited din Malta. Familia Alei Nemerenco are în proprietate și o pensiune agroturistică în România, care nu este menționată în declarația de avere. Numele acesteia mai este legat de obținerea ilegală a diplomei de master în sănătate.

Potrivit altor informații, secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spânu, a fost numit în funcție fără concurs. Acesta a mințit și în declarația de avere și interese, diminuând prețul real al casei sale de 8 milioane de lei de peste cinci ori.

Un alt consilier al lui Sandu, Veaceslav Negruță, este condamnat penal definitiv într-un dosar de abuz de putere și prejudiciu deosebit de mare intereselor statului. Negruță, la fel ca și Spânu, a declarat o casă de milioane, că ar costa câteva zeci de mii de lei.

De asemenea, proaspătul consilier prezidențial pentru securitate și apărare al lui Sandu, Ana Revenco, a fost implicată într-un scandal de tăinuire a averii. ANI a constat anterior că Revenco a ascuns un apartament de 150 de metri pătrați, câteva terenuri, conturi bancare, cote părți în companii și un automobil, pe care l-a folosit în propriile afaceri, luând bani de la stat.

Lista continuă cu consilierul prezidențial pe probleme de educație, Liliana Nicolăescu-Onofrei, care anterior a fost acuzată de plagiat. De asemenea, Sandu și-a angajat în funcția de conducător al Serviciului Protecție și Pază de Stat bodygoardul personal.

In this article