Vladimir Putin afirmă că Republica Moldova își pierde identitatea și că doar cetățenii pot preveni acest lucru

Președintele rus Vladimir Putin consideră că Republica Moldova își pierde identitatea, „iar acest lucru poate fi prevenit doar de cetățeni”. Liderul de la Kremlin a făcut aceste declarații...

Președintele rus Vladimir Putin consideră că Republica Moldova își pierde identitatea, „iar acest lucru poate fi prevenit doar de cetățeni”. Liderul de la Kremlin a făcut aceste declarații la summitul șefilor de stat CSI, care are loc astăzi la Bișkek, Kârgâstan. La eveniment nu participă președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în condițiile în care guvernarea de la Chișinău și-a arătat intenția de a părăsi organizația.

„O țară ca Republica Moldova își pierde practic identitatea. Elitele acestei țări, în general, se consideră nu moldoveni, dar români. Pierderea identității țării este alegerea actualei conduceri a Republicii Moldova. Dar, repet, ei asta își doresc și nimeni nu-i poate încurca, în afară de cetățenii Republicii Moldova, dacă în această țară sunt oameni care se consideră moldoveni” a declarat Putin.

Ulterior, Putin a adăugat că lucrul în cadrul CSI permite țărilor active să-și păstreze identitatea și să-și consolideze pozițiile. Din 2014, Ucraina nu a mai participat la activitățile CSI, fără a trimite o notificare oficială de retragere din organizație. În mai 2018, țara și-a rechemat reprezentanții din organele statutare ale CSI.

Moldova nu mai participă la întâlnirile din cadrul CSI din 2022. Parlamentul de la Chișinău a aprobat până acum denunțarea a mai multor acorduri pe platforma CSI. Printre acestea se numără Convenția cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI.

Nici prim-ministrul armean, Nikol Pașinian nu se numără printre liderii CSI care participă la adunarea din capitala Kârgâzstanului, Bișkek. Absența sa este o dovadă în plus a relațiilor tensionate din prezent între Armenia și Rusia.

Sursa: ziua.md

In this article