Vladimir Putin a decis să declanşeze războiul împotriva Ucrainei în 2021

Vladimir Putin a decis să declanşeze un război de proporţii împotriva Ucrainei pe la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie 2021, precizează o anchetă a publicaţiei ‘Verstka’. Jurnaliştii au discutat...

Vladimir Putin a decis să declanşeze un război de proporţii împotriva Ucrainei pe la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie 2021, precizează o anchetă a publicaţiei ‘Verstka’. Jurnaliştii au discutat cu surse apropiate din conducerea Rusiei, scrie Rador.

 

Potrivit interlocutorilor, motivul invaziei armate de mari proporţii pentru Putin era în mare măsură un fel de resentimente personale și dorința sa de răzbunare. Atitudinea negativă față de Ucraina a președintelui rus s-a format de-a lungul multor ani, scrie ‘Verstka’.

Ultima picătură ar fi fost închiderea activelor media ale lui Viktor Medvedciuk, un politician pro-rus apropiat lui Putin.

Pregătirile pentru invazie au durat aproape un an, dar în tot acest timp Kremlinul a pendulat între premise și calcule greșite, susţine ancheta.

Prietenul lui Putin, omul de afaceri Iuri Kovalciuk, a jucat un rol decisiv în decizia lui Putin de a lansa o invazie. Acesta, potrivit unei surse apropiate Kremlinului, l-ar fi convins pe Putin că Europa este divizată de contradicții și că acum ar fi momentul cel mai potrivit pentru o operațiune fulger.

Surse ‘Verstka’ susțin că Putin urma să amenințe Ucraina cu un război într-un articol intitulat ‘Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor’. Kremlinul l-a publicat în iulie 2021, dar amenințarea nu a fost inclusă în versiunea finală a textului.

O altă sursă le-a declarat reporterilor că, la Clubul de Discuții Valdai, în octombrie 2021, unul dintre reprezentanții serviciilor de securitate, care au fost prezenți acolo, în privat a susținut că Rusia vrea să schimbe regimul de la Kiev.

Totodată, a fost vorba despre disponibilitatea de a atinge acest scop politic tocmai prin forță, spune ancheta. Un alt interlocutor susține că, în decembrie 2021, cu trei luni înainte de invazia la scară largă, Rusia a discutat despre modul în care Ucraina va fi împărțită între marile corporații.

Potrivit anchetatorilor, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, nu s-a opus, nu a rispostat, ba chiar ,din contră, s-a bucurat de decizia lui Putin de a invada Ucraina. Unul dintre interlocutori, pe care jurnaliştii îl numesc ‘un vechi amic de-al lui Putin’, a spus că Şoigu nu a înţeles corect în ce stare se aflau forţele armate ruse. Ministrul apărării ar fi crezut că operațiunea militară nu va fi una mai de amploare, în comparaţie cu anexarea Crimeii.

O sursă din Administrația prezidenţială rusă a susținut că autoritățile ruse nu se pregăteau pentru un război de lungă durată.

Un număr de 160.000 de militari a fost implicat iniţial în războiul cu Ucraina. Acest fapt însă nu a fost suficient pentru a captura o țară cu 44 de milioane de cetățeni.

Un fost oficial de la Kremlin, într-o conversație cu ‘Verstka’ a remarcat că aproape întreaga elită politică și militară a Rusiei se opune războiului. În același timp, reprezentanții celor mai înalte eșaloane de putere în conversațiile private spun că ar trebui să se lucreze în echipă.

Unul dintre interlocutorii publicației a spus că un oficial important din Duma de Stat nu a putut demisiona, după ce și-a anunțat intenția de a demisiona, reprezentanți ai FSB au venit la soția și fiul său şi i-au ameninţat. Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie 2022.

Potrivit ONU, până la jumătatea lui aprilie 2023, peste 8.500 de civili au fost uciși și peste 14.000 de au fost răniți în urma ostilităților. Este posibil ca aceste date să nu fie complete

In this article