La data de 23 octombrie, tribunalul General al Uniunii Europene a anulat decizia Consiliului UE din anul 2023 de sancționare a oligarhului fugar originar din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc. Cu toate acestea, el rămâne pe listele de sancțiuni ale blocului comunitar.
Magistrații europeni au motivat decizia prin faptul că Consiliul Uniunii Europene nu a precizat, în decizia sa din 2023, motivele și dovezile care au stat la baza includerii lui Plahotniuc în lista persoanelor sancționate pentru acțiunile de destabilizare a R. Moldova, transmite europalibera.org.
Decizia Tribunalului General al UE nu este definitivă și poate fi atacată de Consiliul Uniunii într-un termen de până la două luni. Contestația va fi examinată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, deocamdată nu se cunosc mai multe detalii despre această decizie, însă este clar că „acest individ va rămâne pe lista de sancțiuni a UE, inclusiv în baza deciziei din 2024 și a dovezilor adiționale”.
„Sunt mai multe argumente și decizii ale Consiliului UE pe acest caz, astfel, nu toate căile de atac au fost epuizate”, au spus reprezentanții MAE.
De menționat că, în prezent, pe numele lui Plahotniuc este un mandat de arest preventiv în lipsă. Oligarhul a fugit din Republica Moldova în iunie 2019. El este învinuit în dosarele „Metalferos”, „Furtul miliardului” și „Sacoşa”, în care figurează şi fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.
Cauza privind devalizarea celor trei bănci comerciale este judecată din 2021. În dosar figurează șapte inculpați, inclusiv Dorin Drăguțanu, Guvernatorul BNM în acea perioadă. El e acuzat de complicitate la escrocherie în proporţii deosebit de mari și de spălarea banilor în proporţii deosebit de mari, săvârșită de un grup criminal organizat. Mai sunt învinuiţi şi foştii viceguvernatori BNM, Ion Sturzu şi Emma Tăbîrță.