Vlad Filat: Nu cred că va exista finalitate pe dosarul miliardului

Fostul prim-ministru Vlad Filat crede că dosarul dispariției miliardului nu va avea o finalitate. Potrivit lui, nu s-ar dori acest lucru. Ex-premierul mai remarcă faptul că persoanele din...

Fostul prim-ministru Vlad Filat crede că dosarul dispariției miliardului nu va avea o finalitate.

Potrivit lui, nu s-ar dori acest lucru. Ex-premierul mai remarcă faptul că persoanele din organele de drept care au instrumentat dosarul încă se află în sistem.

„Vlad Filat: Nu cred. Nu cred, pentru că nu se dorește. Dacă s-ar fi dorit, de mult cel puțin s-ar fi spus ce s-a întâmplat exact, nu aproximativ și nu prin manipulări care vin încă din perioada când s-a lansat dosarul. Să aveți în vedere că acest dosar a fost instrumentat de procurori, gestionat de judecători, or aceiași procurori și judecători încă se află în sistem. Cum credeți, ei o să vrea să facă clarificări asupra a ceea ce au instrumentat ei atunci?

Vocea Basarabiei: Dar ei nu vor din ce considerente, se tem?

Vlad Filat: Pentru că va trebui să răspundă și ei”.

Filat susține că cei responsabili de furtul miliardului trebuie pedepsiți.

„Cred cu tărie că ei ar trebui nu doar să se teamă, dar să fie pedepsiți. Știți cum, se creează impresia că nedreptatea se face doar cu excepția procurorilor sau a judecătorilor. Nu este adevărat, toată lumea trebuie să răspundă pentru faptele pe care le-a săvârșit. Or, nedreptatea din partea celor care sunt chemați să vegheze asupra legalității este mult mai gravă și care produce efecte mult mai grave. Nu este vorba doar de aspectul economic, vedeți, noi foarte des vorbim de sume de bani, aici e vorba de vieți omenești. Și nu doar a persoanei care este vizată direct în dosar, dar de familie, colective în care activează și de aceea spun că nu se dorește. Doar că eu ce am vrut să spun, acest dosar, ca să nu ne oprim mult la el, o să vedem, probabil, separat de procuratură voi face o claritate, prezentare așa, mai probată, dar în afară de acest dosar noi am avut zeci de ani probleme ce țin de aspectul energetic, care continuă și până în prezent”, a spus Filat.

În 2014, R. Moldova a fost păgubită cu peste 13,5 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ un miliard de dolari. De aici vine și numele generic al dosarului de „furtul miliardului”.

In this article