Vizita lui Ion Ceban în Israel a stârnit vâlvă în rândul guvernanților, susțin analiștii politici. Victor Nichituș: Ambasadorul în Israel, luat la întrebări de oficialii de la Chișinău!

În Israel, primarul Capitalei, Ion Ceban, a avut un număr record de întrevederi oficiale cu politicieni pe care oficialii moldoveni nu i-au întâlnit niciodată, iar acest lucru, se...

În Israel, primarul Capitalei, Ion Ceban, a avut un număr record de întrevederi oficiale cu politicieni pe care oficialii moldoveni nu i-au întâlnit niciodată, iar acest lucru, se pare că, a făcut zarvă în rândul guvernanților, care l-au luat la întrebări pe ambasadorul nostru în Israel. Declarația a fost făcută de analistul politic, jurnalistul Victor Nichituș.

”Acest lucru a dat fiori reci decidenților politici de la Chișinău. Iar aceștia s-au pornit să sune la Tel-Aviv. Știu că ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alexandru Roitman, a fost sunat de oficialii de la Chișinău și luat la întrebări referitor la întâlnirile la care a participat Ceban”, a scris Victor Nichituș.

Expertul a venit cu o analiză proprie a vizitei primarului Ion Ceban de săptămâna trecută în Israel.

”Aflat în Israel, Ion Ceban a avut parte de întâlniri care depășesc protocolul diplomatic destinat unui oficial de rangul lui. El a fost primit de președintele Knessetului, Parlamentul unicameral al statului Israel, Amir Ohana și de liderul coaliției parlamentare majoritare, Ofir Katz. Cei doi politicieni fac parte din partidul Likud, aflat la guvernare. Puțini jurnaliștii moldoveni au întrebat în ce calitate Ion ceban a vizitat Israelul? În calitate de primar al Chișinăului ori în calitate de președinte al Mișcării Alternativa Națională? Cel mai probabil răspuns este că politicianul moldovean a folosit ambele calități deținute – atât cea de primar cât și cea șef de partid”, a mai scris analistul politic.

Victor Nichituș a mai adăugat că întâlnirile avute cu înalții oficiali ai Partidului Likud, partid nereligios fondat în 1973 de către Menachem Begin și Ariel Sharon, formațiune progresistă de esență liberală, reprezintă începutul unei prime relații inter-partinice a unui partid din Republica Moldova cu o formațiune politică din Israel.

”O mișcare politică de alternativă pentru care Ion Ceban merită felicitat. Israelul este jucător în sud-estul Europei. Chiar dacă la o primă vedere acest lucru nu este vizibil. Fondatorii statului Israel au origini basarabene. De ce în spațiul politic din Republica Moldova nu ar exista o formațiune politică care ar ține cont și de interesul statului Israel în regiune? Mai ales că, potrivit datelor prezentate de Banca Națională a Moldovei, Israelul este printre primele trei state de proveniență a remitențelor către Republica Moldova. Iar alte date, mai puțin publice, vorbesc despre faptul că cetățenii israelieni dețin în România și Republica Moldova un număr ridicat de proprietăți private”, a conchis analistul Victor Nichituș.

In this article