Virus mortal descoperit pentru prima dată în Franța, iar cercetătorii avertizează asupra riscului de extindere în Marea Britanie

Un virus mortal a fost descoperit în Franța pentru prima dată, după cum spun oficialii, în timp ce oamenii de știință se tem că ar putea ajunge și...

Un virus mortal a fost descoperit în Franța pentru prima dată, după cum spun oficialii, în timp ce oamenii de știință se tem că ar putea ajunge și în Marea Britanie.

Febra hemoragică Crimeea-Congo (CCHF) face ca ochii celor care contractează boala să sângereze. Mai mult decât atât, acest virus este pe cale să ajungă și pe coastele britanice, transmite breakingnews.md cu referire la stirileprotv.ro.

Boala a fost detectată la căpușe în Pyrénées Orientales, la granița de nord-est a Franței cu Spania, scrie Daily Star.

Autoritățile franceze de sănătate publică au emis o actualizare la începutul acestei săptămâni, spunând: „Până în prezent, nu au fost detectate cazuri autohtone la oameni în Franța”.

Acest virus rar se găsește în general în climatele mai calde. Din acest motiv, se găsește mai frecvent în zone din Africa, Balcani, Orientul Mijlociu și Asia.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, virusul are o rată de mortalitate de aproximativ 40%. Și, deși numărul de decese este ridicat în rândul celor care îl contractează, britanicii nu au avut, din punct de vedere istoric, prea multe motive de îngrijorare.

Dar, în ciuda rarității sale și a tiparelor sale tipice, oamenii de știință britanici au avertizat că, din cauza schimbărilor climatice, s-ar putea extinde dincolo de sfera sa obișnuită de acțiune.

Între 2016 și 2022, au fost descoperite șapte cazuri în Spania. Trei dintre aceste persoane au murit. Șeful catedrei de medicină veterinară de la Universitatea Cambridge, profesorul James Wood, a declarat la o recentă reuniune a Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie din Parlament că virusul ar putea ajunge în Marea Britanie „prin intermediul căpușelor, la un moment dat”.

Cu toate acestea, profesorul Isabel Oliver, de la Agenția britanică de securitate sanitară, a subliniat că riscul cu care se confruntă populația este în prezent „foarte scăzut”.

In this article