Violență și amenințări în campania electorală din Franța: Mii de polițiști sunt în alertă

Cu doar trei zile înainte de turul doi al alegerilor parlamentare din Franța, campania electorală devine din ce în ce mai tensionată. O serie de incidente violente și...

Cu doar trei zile înainte de turul doi al alegerilor parlamentare din Franța, campania electorală devine din ce în ce mai tensionată. O serie de incidente violente și amenințări au marcat ultimele zile, pe fondul unei confruntări acerbe între extrema dreaptă, condusă de Marine Le Pen, și forțele de centru și de stânga care încearcă să împiedice ascensiunea acesteia la guvernare.

Prisca Thévenot, purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, a fost agresată miercuri seara, împreună cu membrii echipei sale de campanie, într-o suburbie din sud-vestul Parisului. Incidentul a avut loc după ce Thévenot le-a cerut unor tineri să nu mai rupă afișele candidaților. Cei implicați au devenit agresivi, rănind-o pe candidata locală a partidului lui Macron și pe un alt membru al echipei. Consilierul municipal Avedik Batikian a reușit să filmeze atacul, ceea ce a permis identificarea agresorilor de către poliție.

Atmosfera tensionată este amplificată de apelurile la violență făcute de un site al extremei drepte, care a publicat o listă cu peste o sută de avocați din Paris și Caen, îndemnând la linșarea acestora. Amenințările cu moartea la adresa unei categorii profesionale reprezintă o premieră în Franța, iar ONG-urile pentru drepturile omului avertizează că situația este alarmantă.

În acest context, autoritățile franceze au decis să mobilizeze 30.000 de agenți de poliție în ziua alegerilor pentru a preveni eventualele violențe. Ministrul de interne, Gerald Darmanin, a subliniat importanța măsurilor de securitate în contextul în care trei candidați au fost victime ale agresiunilor în campanie.

Marine Le Pen a condamnat climatul de violență, dar a folosit incidentul pentru a-și justifica retorica naționalistă. Ea a afirmat că multe femei-candidat sunt atacate și presate să-și suspende campania, descriind situația ca fiind “deplorabilă”.

Un sondaj recent sugerează că partidele mainstream ar putea reuși să blocheze obținerea majorității absolute de către partidul Adunarea Națională, condus de Le Pen. În ciuda sprijinului explicit al Kremlinului, Le Pen a respins legăturile cu Rusia, acuzând oficialii ruși de “provocări” și “imixtiune” în alegerile franceze.

Campania electorală din Franța se apropie de final, dar tensiunile și violențele rămân ridicate, pe măsură ce țara se pregătește să aleagă viitorul guvern.

In this article