Vinovăția recunoscută: Condamnare pentru trafic de ființe umane în Chișinău

Procuratura de Circumscripţie Chişinău anunță că, prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Centru din 22 mai 2023, s-a dispus încetarea procesului penal în privința unui bărbat de 38 de...

Procuratura de Circumscripţie Chişinău anunță că, prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Centru din 22 mai 2023, s-a dispus încetarea procesului penal în privința unui bărbat de 38 de ani și a unei femei de 36 de ani, soț și soție, învinuiți de comiterea infracțiunii de trafic de ființe umane (art. 165 alin. (2) lit. d) Cod penal).

Potrivit rechizitoriului, în primăvara anului 2007, cei doi soți, acționând în scopul inițierii și organizării cerșetoriei și obținerii pentru sine a folosului material injust, i-au propus unui bărbat să plece în or. Moscova, Federația Rusă, să practice cerșetoria.

Aflându-se într-o stare materială grea, nefiind angajat în câmpul muncii și fiind convins că în Federația Rusă va câștiga bine, a dat acordul de a pleca în țara de destinație. Inculpații au organizat transportarea persoanei, care din primăvara anului 2007 și până la finele anului, a cerșit pe străzile Moscovei. La fel, în perioada 2008 -2012, au organizat transportarea sistematică a persoanei în Rusia, cu același scop.

Nefiind de acord cu sentinţa, procurorul de caz a declarat apel, prin care a solicitat casarea sentinței și rejudecarea cauzei, cu adoptarea unei noi hotărâri, prin care inculpata să fie recunoscută vinovată cu stabilirea pedepsei sub formă de 7 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții şi de a desfășura activități legate de gestionarea resurselor umane și alte activități conexe, pe un termen de 3 ani, iar inculpatul să fie condamnat la 7 ani 6 luni de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții și de a desfășura activității legate de gestionarea resurselor umane şi alte activității conexe pe un termen de 4 ani.

Prin decizia Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău din 6 martie 2024, apelul procurorului a fost admis, cu recunoașterea vinovăției inculpaților și aplicarea pedepselor solicitate.

Decizia instanței de apel este definitivă și executorie, însă poate fi contestată cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiție.

In this article