Vindeau droguri consumatorilor din Bălți și Chișinău. Patru membri ai unei grupări infracționale, arestați | VIDEO

Ofițerii Direcției Investigații Infracțiuni legate de droguri a Inspectoratului Național de Investigații și ai Direcției Generale Urmărire Penală a IGP sub conducerea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea...

Ofițerii Direcției Investigații Infracțiuni legate de droguri a Inspectoratului Național de Investigații și ai Direcției Generale Urmărire Penală a IGP sub conducerea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au destructurat activitatea ilicită a unui grup infracțional, specializat în contrabandă și comercializarea drogurilor sintetice de tip PVP, pastile Ecstasy, marijuană de calitate superior și substanțe psiho-active de tip nou (NPS), prin intermediul magazinelor online.

Ulterior reținerii celor patru, cu sprijinul angajaților Brigăzii cu Destinație specială „Fulger”, la solicitarea procurorilor PCCOCS, aceștia au fost plasați în arest preventiv, pentru un termen de 30 de zile.

În cadrul operațiunii, au fost efectuate 12 percheziții și au fost reținute patru persoane. Dintre figuranții reținuți, unul este bărbat, iar celelalte persoane sunt femei. Figuranții au vârste cuprinse între 25 și 35 ani și sunt originari din Ucraina, Odesa. Cei patru și-au divizat rolurile în cele de curieri, depozitar și administrator.

Ca să-și asigure o activitate ilegală nestingherită, conducătorul grupului criminal, aflat în Ucraina, a contractat un informatician, care a creat un instrument de comunicare securizat, folosit la racolarea noilor membri, atribuirea rolurilor, transmiterea indicațiilor și pentru controlul acțiunilor. În scopul asigurării operațiunii de contrabandă, acesta racola preponderent ucraineni în calitate de curieri pentru transportarea drogurilor din Ucraina în Moldova. Odată ajunși la Chișinău, curierii închiriau mașini, apartamente sau camere în hotel, apoi timp de câteva zile aceștia ambalau drogurile conform cantităților solicitate și le plasau în ascunzișuri pentru clienții din Chișinău și Bălți.

Urmare a perchezițiilor de la domiciliile și camerele de hotel închiriate, oamenii legii au ridicat mai multe pachețele cu droguri de tip PVP („sare”) – 2,5 kg, marijuană sub formă de muguri – 1,5 kg, pastile Ecstasy – 500 bucăți, ciuperci cu efect halucinogen – 100 gr, înscrisuri de ciornă, precum și cântare electronice. Pe piața neagră, valoarea drogurilor ridicate se estimează la aproximativ 1.900.000 lei.

Perchezițiile sunt rezultatul documentării grupului criminal organizat de către oamenii legii timp de 3 luni. Însă, după studierea înscrisurilor de ciornă, investigatorii au concluzionat că, de la începutul anului 2021 până în prezent, membrii grupului au transportat și plasat în ascunzișuri, în Moldova, cantități mult mai mari de droguri: peste 35 kg de droguri de tip PVP, 20 kg de marijuană de calitate superioară, peste 10.000 pastile Ecstasy și peste 1 kg de ciuperci cu efect halucinogen.

Potrivit legii penale, faptele de care cei patru sunt bănuiți se pedepsesc cu detenția în închisoare de la 7 la 15 ani.

In this article