VIDEO// Proteste în Cuba comunistă. Oamenii strigă: “Libertate!”

Un protest în care oamenii au strigat: “Libertate!” a avut loc în Cuba comunistă, într-o localitate din estul țării, la 1.000 de kilometri de Havana, potrivit înregistrărilor video...

Un protest în care oamenii au strigat: “Libertate!” a avut loc în Cuba comunistă, într-o localitate din estul țării, la 1.000 de kilometri de Havana, potrivit înregistrărilor video difuzate pe reţelele de socializare sâmbătă şi duminică, în timp ce autorităţile au dat vina pe “indisciplina unor persoane în stare de ebrietate”, informează Agerpres.

Manifestaţia a avut loc sâmbătă seară la Caimanera, un oraş cu 10.000 de locuitori situat în provincia Guantanamo (est), foarte aproape de baza militară americană.

În imaginile difuzate pe reţelele de socializare mai multe zeci de persoane sunt adunate în stradă, unele strigând “Libertate”, în timp ce mulţi înregistrează scena pe telefoanele mobile.

Aceste înregistrări video au început să circule în Cuba, iar la scurt timp reţeaua de internet a început să fie lentă sau indisponibilă, mai ales în capitală, a constatat AFP.

Site-ul Netblocks, cu sediul la Londra, care urmăreşte blocajele de internet din întreaga lume, a indicat pe contul său de Twitter că “datele de reţea arată o scădere a traficului de internet în Cuba” sâmbătă seară, înainte de o revenire “parţială” câteva ore mai târziu.

La rândul său, biroul Amnesty International (AI) pentru Americi, a indicat “primirea de informaţii despre manifestaţii la Caimanera” şi a îndemnat “autorităţile să respecte şi să garanteze dreptul de a protesta (…) fără represiune”.

Într-una din înregistrările video, un bărbat se plânge de întreruperea curentului, în timp ce insula se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani, provocând întreruperi frecvente de curent, precum şi penurie de alimente, medicamente şi combustibil.

După miezul nopţii, într-un tweet, Ministerul cubanez al Apărării a indicat că manifestaţia a fost provocată de “indisciplina în cursul unei petreceri publice a unor persoane în stare de ebrietate”, adăugând că “populaţia a contribuit la restabilirea ordinii” şi că totul a revenit la “calm în localitate”.

Înregistrări video difuzate mai târziu ulterior arată bărbaţi în uniforme militare atacând manifestanţi.

“Forţele de securitate cubaneze au răspuns violent la manifestaţiile paşnice (…) lovind cetăţenii care cereau respectarea drepturilor omului”, a denunţat într-un tweet ambasada Statelor Unite la Havana.

În mai 2022, manifestaţii sporadice au izbucnit în mai multe provincii pentru a protesta faţă de întreruperile de curent. În septembrie, proteste similare au avut loc la Havana, după ce uraganul Ian a provocat o întrerupere uriaşă de curent în întreaga insulă.

Pe 11 iulie 2021, mii de cubanezi au ieşit pe străzile din întreaga insulă pentru a striga “Ne este foame” şi “Libertate”. Aceste manifestaţii s-au soldat cu un mort, zeci de răniţi şi aproximativ 1.300 de persoane au fost arestate, potrivit organizaţiei pentru drepturile omului Cubalex, al cărei sediu se află la Miami.

Potrivit cifrelor oficiale, aproape 500 de manifestanţi au fost condamnaţi pentru participarea lor la proteste, unii primind pedepse de până la 25 de ani de închisoare.

 

In this article