VIDEO// Protest cu bălegar la Președinție, Guvern și Parlament

Fermierii care au ieșit astăzi la protest în centrul capitalei au adus cu ei saci cu bălegar, paie, struguri și boabe de porumb. Agricultorii susțin că au recurs...

Fermierii care au ieșit astăzi la protest în centrul capitalei au adus cu ei saci cu bălegar, paie, struguri și boabe de porumb. Agricultorii susțin că au recurs la asemenea gest pentru că guvernarea ignoră în continuare problemele agricultorilor.

„Avem trei saci cu bălegar. Avem unul pentru doamna Maia, pentru Grosu și pentru Recean. Ca să înțeleagă că facem doar cultura mare și nu suntem noi bucuroși să vindem cerealele peste hotare. Noi vrem să facem și zootehnie, dar uitați-vă ce e pe rafturi la noi în magazine. Noi nu putem concura la absolut niciun capitol. Mai rezistă vinăriile și atât. Nu suntem competitivi”, a declarat Sergiu Stefanco, agricultor din raionul Căușeni și membru în consiliul de administrare al asociației „Forța Fermierilor”.

În același timp, fermierii au pornit și într-un mars cu tractoare prin centrul Chișinăului. După ce au revenit în fața sediului Parlamentului, manifestanții au reușit să blocheze în totalitate traficul pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Fermierii cer Guvernului instituirea unui moratoriu la calcularea penalităților, la executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru producătorii de cereale și oleaginoase. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că un asemenea moratoriu nu poate fi aplicat sub nicio formă și a precizat că autoritățile vor încerca alte mijloace legale pentru a-i sprijini pe fermierii ajunși în impas.

In this article