VIDEO// Înșelați de sute de mii de lei, după invitația „să investească.” Centrul de apel contacta clienți din Rusia, Kazahstan și state din Europa

Procurorii PCCOCS și ofițerii INI anunță destructurarea unei scheme de spălare de bani, realizată printr-un centru de apel din Chișinău. Astfel, timp de câteva luni, cei peste 50...

Procurorii PCCOCS și ofițerii INI anunță destructurarea unei scheme de spălare de bani, realizată printr-un centru de apel din Chișinău.

Astfel, timp de câteva luni, cei peste 50 de operatori telefonici au invitat mai multe persoane să investească în acțiuni financiare de pe așa-zise „burse de valori internaționale.” Apelurile erau efectuate printr-un sistem de telefonie instalat de organizatori, prin care numerele de telefon erau falsificate. În așa mod, erau contactați potențiali clienți din Rusia, Kazahstan și state din Europa, ca să-i convingă să investească.

În realitate, cel care administra centrul de apel și complicii săi erau și persoanele care gestionau platformele pe care-i invitau pe clienții înșelați să investească.

Prin urmare, aceștia-și însușeau banii. Acum, suma investițiilor cifrează sute de mii de lei. Este de menționat faptul că centrul de apel a fost înființat pe numele persoanei interpuse din regiunea transnistreană, care de fapt nu conducea afacerea.

Urmare a măsurilor speciale, au fost efectuate percheziții la centrul de apel din Chișinău, precum și la domiciliile administratorului acestuia și a superiorului responsabil de sala din care erau efectuate apelurile – bărbați cu vârste de 35 și 25 de ani. De acolo, inclusiv din automobilul administratorului au fost ridicate șase calculatoare portabile, 20 de telefoane și înscrisuri de cioarnă.

Acum, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) i-au atribuit administratorului centrului de apel statutul de bănuit. Investigațiile continuă, inclusiv în vederea identificării altor responsabili în afară de interpușii depistați, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

In this article