(Video) Igor Dodon spune că aeroportul putea fi întors de Guvernul Sandu încă în 2019

Președintele Igor Dodon a anunțat după ședința Consiliul Suprem de Securitate (CSS) că Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) va fi întors în proprietatea statului. Igor Dodon a afirmat că...

Președintele Igor Dodon a anunțat după ședința Consiliul Suprem de Securitate (CSS) că Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) va fi întors în proprietatea statului. Igor Dodon a afirmat că în prezent există mai multe premise pentru anularea contractului de concesionare a AIC, fapt ce ”i-a activizat pe unii să facă presiuni asupra deputaților, Guvernului Chicu și să folosească Curtea Constituțională în calitate de instrument politic” .

”Sunt depuse mai multe eforturi pentru ca aeroportul să revină statului. Sunt mai multe motive: anularea acordului – au fost încălcări la momentul semnării; neexecutarea angajamentelor investiționale – nu s-au investit peste 66 de milioane de euro; insolvabilitatea Avia Invest care este datoare statului cu zeci de milioane de lei”, a spus Dodon.

Președintele a remarcat că procedura de insolvabilitate a companiei concesionare a AIC, putea fi începută încă în vara anului trecut de către Guvernul Maiei Sandu, însă acesta a preferat să dea răgaz de aproape un an Avia Invest pentru stingerea datoriilor față de stat. Șeful statului susține că astfel Sandu a torpilat procedura de întoarcere în proprietatea statului a AIC.

”Anul trecut, când s-a schimbat Guvernul, datoria față de stat era de 118 milioane de lei. Guvernul Sandu a semnat în iulie o tranzacție de reeșalonare, ca această datorie de 118 milioane de lei să nu fie achitată imediat, ci eșalonat până în mai 2020. Dacă insistau atunci ca să fie achitate 118 milioane de lei, atunci putea să fie anunțată procedura de insolvabilitate la Avia Invest și atunci imediat se anula acordul de concesionare”, a spus Dodon.

Președintele a menționat că a solicitat de la Guvernul Chicu detalii de ce funcționarii din fostul Guvern au permis o astfel de reeșalonare în detrimentul statului.

Igor Dodon a mai anunțat că, în prezent, Avia Invest are o datorie față de stat de  vreo 50-60 de milioane de lei.

” Conturile sunt blocate și este un punct în acordul de concesionare că, în caz de insolvabilitate contractul se consideră automat anulat. Înțelegeți de ce s-au activizat unii pentru că, în câteva săptămâni rămân fără aeroport. Iată cum se explică presiunea asupra deputaților, guvernului Chicu, încercarea de a utiliza Curtea Constituțională în calitate de instrument politic”, a declarat șeful statului.

Președintele a dat asigurări că instituțiile statului vor merge ferm pe două subiecte de importanță națională: Aeroportul Internațional Chișinău și frauda bancară.

”Indiferent de ce vor face, noi vom ajunge până la capăt și pe aeroport și pe furtul miliardului. Acțiuni vor fi în timpul cel mai apropiat”, a conchis președintele.

In this article