VIDEO // Ciubașenco: Alegerile prezidențiale vor fi în mare parte fără alternativă

Principalul eveniment al summitului Comunității Politice Europene, desfășurat la 1 iunie în Republica Moldova, a fost anunțul președintelui Maia Sandu privind intenția sa de a candida pentru un...

Principalul eveniment al summitului Comunității Politice Europene, desfășurat la 1 iunie în Republica Moldova, a fost anunțul președintelui Maia Sandu privind intenția sa de a candida pentru un al doilea mandat pentru a “continua parcursul european”. În acest moment, o astfel de realegere pare să nu aibă alternativă și este aproape garantată. Această opinie a fost exprimată de jurnalistul Dumitru Ciubașenco la conferința “Summitul CPE din Moldova: între politică și geopolitică. Așteptări, realitate, consecințe”, organizată de portalul de informare și analiză eNews.md și Intellect Group.

“Deși următoarele alegeri prezidențiale din Moldova urmează să aibă loc la sfârșitul anului viitor, Sandu și-a lansat deja campania electorală, alegând cel mai oportun moment pentru un astfel de anunț. După ce a primit la summitul CPE sprijinul deplin și necondiționat al țărilor, organizațiilor și politicienilor de top din Europa, Sandu nu este doar o “soție favorită” a UE în “haremul” pro-european moldovenesc, ci singurul și unicul candidat al UE la funcția de șef al statului moldovean”, a declarat Ciubașenco.

În opinia sa, ceilalți politicieni, care se consideră și ei pro-UE, dar care intenționează să concureze cu Sandu, nu au nicio șansă: “În Moldova există un singur politician principal pro-UE, care a devenit deja un brand în Occident, pe care nimeni nu îl va schimba la răscruce – este Sandu. Nu degeaba promite că va aduce Moldova în UE în 2030. Calendarul este clar: mă realegeți în 2025, voi continua actualul curs de integrare europeană pentru încă patru ani, am tot sprijinul europenilor în acest sens, iar la sfârșitul celui de-al doilea mandat, în 2029, visul european este aproape”.

Ciubașenco consideră frivole plângerile rivalilor lui Sandu, potrivit cărora ea conduce integrarea europeană cumva greșit, după cartea albă, care i-a fost dată de liderii europeni. “Nimeni de pe flancul pro-european nu va putea concura cu Sandu. Alegerile prezidențiale vor fi în mare parte fără alternativă. Dacă va putea să apară o alternativă reală la Sandu, aceasta va fi doar pe flancul neeuropean. Nici astăzi nu este vizibilă o astfel de alternativă”, a declarat Ciubașenco.

Jurnalistul nu vede nici din partea opoziției non-UE o concurență reală pentru Sandu: “Dacă Partidul Socialist, Partidul Comunist și Partidul Șor își vor desemna fiecare propriul candidat prezidențial, Sandu va învinge pe oricare dintre ei și își va continua cursul. Soluția ar putea fi desemnarea unui candidat comun, dar acest lucru pare nerealist din cauza ambițiilor liderilor acestor partide și a incapacității lor de a se înțelege între ei”.

In this article