VIDEO// Activiștii pentru climă aruncă cu supă în Mona Lisa la Paris, pe fondul protestelor agricole

Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, două femei sunt văzute aruncând cu supă în sticla care protejează opera lui Leonardo da Vinci. Două activiste pentru climă au...

Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, două femei sunt văzute aruncând cu supă în sticla care protejează opera lui Leonardo da Vinci.
Două activiste pentru climă au aruncat cu supă în Gioconda de la Muzeul Luvru din Paris și au strigat sloganuri care pledează pentru un sistem alimentar sustenabil, pe fondul protestelor fermierilor care cer guvernului să abordeze problema salariilor mici și alte probleme.

Pictura din secolul al XVI-lea a artistului italian Leonardo da Vinci nu a fost deteriorată.
Într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare, două femei cu cuvintele “Riposte Alimentaire” (răspuns alimentar) scrise pe tricourile lor pot fi văzute aruncând cu supă în geamul care protejează una dintre cele mai faimoase picturi din lume și trecând pe sub o barieră de securitate pentru a se apropia de tablou.

“Care este cel mai important lucru?”, au strigat ei. “Arta, sau dreptul la o hrană sănătoasă și durabilă?”.

“Sistemul nostru agricol este bolnav. Fermierii noștri mor la locul de muncă”, au adăugat aceștia.

Angajații de la Luvru au putut fi văzuți apoi punând panouri negre în fața Giocondei și cerând vizitatorilor să evacueze sala.
Pe site-ul său de internet, grupul “Food Riposte” a declarat că guvernul francez își încalcă angajamentele privind clima și a cerut ca echivalentul sistemului de sănătate sponsorizat de stat din Franța să fie pus în aplicare pentru a oferi oamenilor un acces mai bun la alimente sănătoase, asigurând în același timp un venit decent pentru agricultori.

Într-o declarație trimisă agenției de știri AFP, aceștia au declarat că aruncarea supei a marcat “începutul unei campanii de rezistență civilă cu revendicarea clară… a securității sociale a unei alimentații durabile”.

Fermierii francezi furioși folosesc de câteva zile tractoarele lor pentru a monta blocaje rutiere și a încetini traficul în toată Franța pentru a cere o mai bună remunerare a produselor lor, mai puțină birocrație și protecție împotriva importurilor ieftine.
Vineri, guvernul a anunțat o serie de măsuri care, potrivit acestora, nu răspund pe deplin cererilor lor. Unii agricultori au amenințat că vor converge la Paris, începând de luni, pentru a bloca principalele drumuri care duc spre capitală.

 

 

In this article