Vezi pentru ce ar fi putut cheltuiți banii ceruți suplimentar de PAS si PPDA pentru agricultori

PAS și PPDA cer ca Guvernul să aloce pentru ajutorul agricultorilor încă 200 ml lei, pe lângă cele 300 de mln care deja au fost anunțate de premierul...

PAS și PPDA cer ca Guvernul să aloce pentru ajutorul agricultorilor încă 200 ml lei, pe lângă cele 300 de mln care deja au fost anunțate de premierul Ion Chicu, transmite Democracy.MD.

Noi am calculat ce înseamnă 200 de mln de lei pentru cetățenii Republicii Moldova. Astfel, pensia media în țara noastră este de 2013 lei. Din cele 200 de mln lei, care Maia Sandu și Alexandru Slusari insistă să le fie oferite fermierilor, pot fi achitate pensii la aproape 100 de mii de persoane.

În șapte luni ale acestui an, peste 15 mii de mame au primit indemnizație unică la nașterea copilului a câte 8299 lei. Dacă aceste 200 mln s-ar împărți tinerilor mame, atunci fiecare dintre ele ar mai primi câte 13 mii lei, bani atât de necesari pentru a crește copilul.

O altă pătură socială, care are nevoie de ajutorul statului, sunt copiii cu dizabilități. În prezent, minorii primesc o alocație socială lunară de 767 de lei. Dacă cele 200 mln lei pe care PAS și PPDA vrea să le dea agricultorilor ar fi împărțite la acești 11 mii de copii, atunci fiecare din ei ar primi un ajutor de peste 18 mii lei.

În prima jumătate a acestui an, Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat 150 mln lei pentru intervenții chirurgicale. Potrivit CNAM, din acești bani au fost operate 5360 de persoane. Este vorba despre cetățenii țării noastre, care au suferit infarct miocardic, au probleme de vedere sau care au avut nevoie de o proteză. În cazul în care statul ar aloca cele 200 de mln lei, pe care insistă agricultorii, pentru operații, atunci alte aproape 6000 de persoane ar putea fi salvate.

Precizăm că Guvernul a alocat deja 200 mln lei pentru a ajuta fermierii, care au avut de suferit din cauza secetei. Astfel, fiecare agricultor, care crește cereale de prima grupă, poate primi câte 1000 lei la ha. Ulterior, premierul a anunțat că statului ar putea să mai aloce încă 100 mln, astfel încât ajutorul să fie de 1500 lei la ha. Agricultorii au spus că suma este mică și au cerut 3000 lei la ha.

In this article