Veaceslav Platon, condamnat la 24 de ani de închisoare în Rusia pentru scoaterea ilegală a 600 milioane de dolari

Tribunalul din Moscova l-a condamnat în lipsă pe omul de afaceri Veaceslav Platon la 24 de ani de închisoare, transmite Procuratura Generală a Federației Ruse. Potrivit autorităților, acesta...

Tribunalul din Moscova l-a condamnat în lipsă pe omul de afaceri Veaceslav Platon la 24 de ani de închisoare, transmite Procuratura Generală a Federației Ruse. Potrivit autorităților, acesta este vinovat de scoaterea din Rusia a peste 48 de miliarde de ruble, echivalentul a aproximativ 600 de milioane de dolari.

„Astăzi, Tribunalul raional Preobrajenski din Moscova a pronunțat o sentință în lipsă în dosarul penal pe numele lui Veaceslav Platon. Acesta a fost găsit vinovat de comiterea a două infracțiuni prevăzute la alineatul 3, literele „a” și „b” ale articolului 193.1 din Codul penal al Federației Ruse (efectuarea de operațiuni valutare pentru transferul de fonduri în valută străină către conturile unor nerezidenți folosind documente false… Tribunalul l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 24 de ani de închisoare cu executare într-o colonie cu regim sever (prin cumul parțial al pedepselor, ținând cont de sentința Tribunalului raional Tverskoi din Moscova din 27.07.2023)”, se arată în comunicat.

Se precizează că dosarul a fost examinat conform articolului 247, alineatul 5 din Codul de procedură penală al Federației Ruse, deoarece Platon se află pe lista de urmărire internațională.

Instanța a stabilit că, nu mai târziu de iunie 2013, la Moscova și la Chișinău, proprietarul de facto al băncii „Moldindconbank” SA, Veaceslav Platon, împreună cu complicii săi, a creat o grupare criminală cu scopul de a scoate ilegal fonduri în valută străină din Rusia, transmite presa rusă.

Până în mai 2014, membrii grupării au efectuat operațiuni valutare de transfer al fondurilor în valută de pe conturile corespondente ale mai multor organizații bancare rusești în conturi bancare ale unui nerezident – „Moldindconbank” SA. În acest scop, băncilor rusești care dețineau statut de agent de control valutar le-au fost prezentate documente ce conțineau informații false cu privire la temeiul, scopul și destinația transferurilor.

 

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article